Foto: DELFI

Kazahstānas strauji augošā ekonomika un milzu tirgus ar lielu interesi raugās uz Latviju un tās ostām kā nozīmīgu tranzīta punktu kravām no Ķīnas un citām reģiona valstīm, liecina Latvijas valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes laika izskanējušās atziņas.

Kazahstānas prezidents Nursultāns Nazarbajevs pēc tikšanās ar Bērziņu žurnālistiem pauda, ka saskata lielu potenciālu Kazahstānas kravu izejai uz Baltijas ostām.

Viņš uzvēra, ka kravas tranzīta ceļa izveide varētu būt labs potenciāls Latvijas un Kazahstānas kopīgajai uzņēmējdarbībai, jo pa dzelzceļu kravas no Ķīnas uz Baltijas ostām ceļos 45 dienas, nevis 22 nedēļas kā ar kuģiem.

Nazarbajevs atgādināja, ka dažas konteinera kravas izmēģinājuma režīmā jau ceļojušas uz Latviju.

Latvijai jāprot atrast sava vieta Kazahstānas ekonomisko sadarbības partneru pulkā, piesaistot Kazahstānas un tās tranzītkravas Latvijas ostām, jo pat 2 % no šī apgrozījuma būtu nozīmīgs ieguvums, tā oficiālās vizītes laikā Kazahstānā atzina Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš.

Viņš žurnālistiem pastāstīja, ka Kazahstānai ir lieli izaugsmes plāni, tā attīsta sadarbību ar Ķīnu un piesaista tās tranzītkravas.

"Mums jāprot sava vieta atrast un paņemt, lai tas viss neaizietu uz Sanktpēterburgu," sacīja prezidents. Ja Latvija varēs paņemt 2% no tā, tas būs liels ieguvums, uzskata prezidents.

Prezidents arī norādīja, ka par ekonomisko sadarbību ar Kazahstānu interesi izrādījušas arī vairākas citas ES valstis, bet pašlaik no Baltijas reģiona valstīm Latvija ir aktīvākā.

Taču viņš pauda, ka Latvijas uzņēmumi var būt pārāk mazi Kazahstānas pieprasījuma mērogiem, tāpēc tiem jādomā par kooperēšanos gan ar Latvijas, gan arī ar kaimiņu biznesmeņiem.

"Mājā pie tā jāstrādā, jo Kazahstānas izaugsme būs liela, un daļa no tās jāpaņem," sacīja prezidents. Viņš arī atzīmēja, ka šī vīzīte palīdz "iekustināt šīs lietas, jo tās neviens klāt nenesīs".

Bērziņš arī sacīja, ka ar Kazahstānas prezidentu Nazarbajevu apspriedis sadarbības veicināšanai nepieciešamos soļus, piemēram, gaisa satiksmes atklāšanu, Latvijas ekonomiskā atašeja amata ieviešanu Latvijas vēstniecībā Kazahstānā.

Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts portālam "Delfi" atzina, ka pēc oficiālās vizītes galvenais "sausais atlikums" ir attiecību veidošana un kontaktu dibināšana ne tikai prezidentu, bet arī ministriju un uzņēmēju līmenī. Ministrs atklāja, ka par dažiem darījumiem ir panākta vienošanās, taču konkrēti par tiem pagaidām ir pāragri runāt.

Pavļuts pauda gandarījumu, ka Nazarbajevs pēc sarunām ar Latvijas prezidentu runāja par to, ko parasti stāsta LIAA – par Latvijas ostām un kravas transzītceļa izdevīgumu. Kazahstānas premjers Seriks Akhmetovs biznesa foruma klāstīja, ka pašlaik Latvijas un Kazahstānas kopējais tirdzniecības apgrozījums ir 350 miljoni dolāru un to varētu trīskāršot. Pavļuts sacīja, ka statistikas atšķiras, un pēc Latvijas datiem apgrozījums ir 214 miljoni, taču to tuvākajos gados varētu ievērojami palielināt.

Tāpat Kazahstānai ir interese attīstīt tūrisma jomu un pārtikas pārstrādi, un Latvija varētu dalīties ar savu pieredzi.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš svētdien uzsāka oficiālo vizīti Kazahstānā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!