Foto: LETA

Patlaban turpinās izmeklēšana par marta sākumā aizturēto alkoholisko dzērienu kravu, kuru deklarējot kā saņēmējs ir norādīts Kazahstānā reģistrēts uzņēmums BRIG. Iespējams, ka krava satur viltotas preces un muitai iesniegti nepatiesu informāciju saturoši dokumenti, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Marta sākumā muita administratīvā pārkāpuma lietvedības ietvaros izņēma alkoholisko dzērienu kravu, kuru deklarējot kā saņēmējs ir norādīts Kazahstānā reģistrēts uzņēmums BRIG.

Tika sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā par iespējamiem muitas noteikumu pārkāpumiem, tostarp par muitas režīma piemērošanu, iespējams, kontrafaktām jeb viltotām precēm un par nepatiesu informāciju saturošu dokumentu iesniegšanu muitas iestādē. Administratīvā pārkāpuma lietvedības ietvaros šobrīd turpinās izmeklēšana.

Jāņem vērā, ka izmeklēšanas, kas saistītas ar intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem, ir sarežģītas un laikietilpīgas, jo nepieciešams saņemt tiesību subjektu atzinumus, norāda VID.

Ja muitas darbiniekiem preču kravas kontroles laikā rodas aizdomas, ka preces varētu būt viltotas jeb kontrafaktas, tiek izņemti šo preču paraugi un tie nosūtīti attiecīgās preču zīmes īpašniekam vai pārstāvim Latvijā vai citā Eiropas Savienības (ES) valstī ar lūgumu sniegt atzinumu, vai izņemtie preču paraugi, līdz ar to arī pārējās preces, kas marķētas ar attiecīgo preču zīmi, ir viltoti.

Ja no preču zīmju īpašnieka vai pārstāvja tiek saņemts apstiprinošs atzinums, ka preces atbilst viltotu preču jēdzienam, tās tiek konfiscētas un iznīcinātas, skaidro VID.

Tā kā kontrafaktas preces var izrādīties veselībai un pat dzīvībai bīstamas, jo īpaši tas attiecas uz pārtikas produktiem, tostarp alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī medikamentiem, ļoti svarīgi ir viltojumus atklāt, pirms tie nonākuši pie patērētājiem, uzsver VID.

Muita konsekventi saskaņā ar normatīvo aktu prasībām īsteno kontroles pasākumus, pārbaudot preces, kas tiek pārvietotas pāri ES ārējām robežām, ostās, lidostā, novietotas muitas noliktavās, lai nodrošinātu sabiedrības un tirgus aizsardzību, un nekādas citas intereses vai apsvērumi nav un nevar būt muitas darbību pamatā, norāda VID.

Jau ziņots, ka Kazahstānas uzņēmums BRIG pagaidām vēl nevērsīsies tiesā par viena miljona eiro zaudējumu piedziņu, bet gaida no Latvijas institūcijām operatīvu rīcību, šodien preses konferencē paziņoja uzņēmuma juridiskais direktors Marats Dubajevs.

Viņš skaidroja, ka Latvijas muita, pārkāpjot savas pilnvaras un aizbildinoties ar nepilnībām produktu iepakojumā, jau kopš februāra nepamatoti aizturējusi divas Kazahstānas uzņēmuma BRIG alkohola tranzīta kravas aptuveni 250 000 eiro vērtībā ar tādiem "premium" klases oriģinālproduktiem kā "Jack Daniel’s", "Finlandia", "Jagermeister" un citiem.

Uzņēmējs norādīja, ka viņam radies iespaids, ka muitai ir savi mērķi un kāds ir ieinteresēts šādā situācijas attīstībā. Tieši mājieni par kukuļa došanu neesot saņemti. Viņš arī nenoliedza, ka alkohola tirdzniecības bizness Kazahstānā ir visai ienesīgs un var gadīties, ka šādā iznākumā ir ieinteresēti konkurenti, kuri, iespējams, vērsušies muitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!