Foto: AFP/Scanpix

Piektdien Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks–politiskais direktors Eduards Stiprais un Ķīnas Ārlietu ministrijas delegācijas vadītājs, ministra asistents Eiropas jautājumos Lju Haisjins Ķīnā politiskajās konsultācijās uzsvēra abu valstu dinamiskās attiecības, kā arī ekonomisko sadarbību, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Konsultāciju laikā politiskais direktors uzsvēra abu valstu dinamiskās attiecības un arvien pieaugošo ekonomisko sadarbību, kā arī aicināja attīstīt sadarbību transporta un loģistikas, tūrisma, izglītības un kultūras jomā.

Ķīnas Ārlietu ministrijas delegācijas vadītājs, ministra asistents Eiropas jautājumos Lju Haisjins (Liu Haixing) norādīja, ka Ķīna augstu vērtē Latvijas aktīvo iesaisti 16+1 pasākumos, vienlaikus uzsverot, ka Latvija ir stabils un uzticams partneris Baltijas reģionā. Politiskajās konsultācijas tika pārrunāti arī Eiropas Savienības dienaskārtības un reģionālie jautājumi.

26. februārī Eduards Stiprais kopā ar Ķīnas ārlietu ministra asistentu Lju Haisjinu svinīgi atklāja Ķīnas–Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu sadarbības iniciatīvas kultūras gadu. Šajā laikā plānoti izglītību, tūrismu un kultūras sadarbību veicinoši pasākumi, tostarp studentu pieredzes apmaiņa, mākslinieku izstādes, semināri Ķīnas tūristu piesaistīšanai.

16+1 ir Ķīnas iniciatīva, lai aktivizētu sadarbību ar 11 ES dalībvalstīm un 5 Balkānu valstīm: Albāniju, Bosniju-Hercegovinu, Bulgāriju, Čehiju, Horvātiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju, Melnkalni, Poliju, Rumāniju, Serbiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomās. Ķīna iniciatīvas ietvaros ekonomikas jomā ir definējusi 3 prioritāras potenciālās sadarbības jomas: infrastruktūra, augstās tehnoloģijas un zaļās tehnoloģijas.

Šogad Latvija organizēs svarīgākos 16+1 formāta notikumus – valdību vadītāju samitu, ar to saistīto biznesa forumu, nacionālo koordinatoru sanāksmi, domnīcu konferenci, kā arī pirmo 16+1 transporta ministru sanāksmi. Vienlaikus Latvijai uzticēta atbildība par sadarbības loģistikas nozarē koordināciju, nodibinot loģistikas koordinācijas sekretariātu. Tā svinīgā atklāšana plānota transporta ministru sanāksmes laikā Rīgā.

Jau ziņots, ka 25. un 26. februārī Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks–politiskais direktors Eduards Stiprais darba vizītē apmeklēja Ķīnu, kur vadīja Latvijas delegāciju abu valstu Ārlietu ministriju politiskajās konsultācijās un atklāja Ķīnas–Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu sadarbības iniciatīvas (16+1 formāts) kultūras gadu.iniciatīvas (16+1 formāts) kultūras gadu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!