Foto: DELFI

Koalīcija vienojusies steidzamības kārtā virzīt četrus likumprojektus saistībā ar "nolikto atslēgu" principa noteikšanu kā izvēles iespēju, pirmdien žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Pēc pusgada Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Latvijas Banka sniegs informāciju, kādi būs panāktie rezultāti tautsaimniecības kreditēšanā. Arī Latvijas Komercbanku asociācija ir sniegusi solījumus par banku rīcību saistībā ar iepriekš izsniegtajiem kredītiem, norādīja Straujuma.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskajā spēkā, iespējams, vēl kādam ir šaubas par šo jautājumu, taču "gribam tās šaubas kliedēt". Tāpēc trešdien, 11.februārī uz frakcijas sēdi aicināts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un tiks gaidīti arī lielāko komercbanku vadības pārstāvji, lai cita starpā uzdotu jautājumus par banku pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

Taujāts par to, ka iepriekš bija minēts, ka ZZS frakcijai varētu būt brīvais balsojums šajā jautājumā, Brigmanis atbildēja, ka to varēs redzēt trešdien pēc frakcijas sēdes.

Saeimas ceturtdienas, 12.februāra, sēdes darba kārtībā iekļauti koalīcijas pārstāvju iesniegtie četri likumprojekti kas paredz "nolikto atslēgu" principu noteikt kā izvēles iespēju hipotekārā kredīta ņēmējam. Parlamentam būs jālemj par likumprojektu nodošanu skatīšanai komisijās.

Kā ziņots, LB vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai rosinājusi papildināt regulējumu par kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, nosakot, ka kredīta devējs un patērētājs kredīta līgumā drīkst skaidri vienoties, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu.

Tāpat paredzēts noteikt, ka kredīta devējam pēc patērētāja aizdevuma pieprasījuma saņemšanas ir jāpiedāvā divi kredīta līguma projekti, no kuriem viens paredz, ka pietiek ar nodrošinājuma nodošanu kredīta devējam, lai atmaksātu kredītu, savukārt otrs paredz pilnu patērētāja atbildību par aizdevuma atmaksu. Kredīta devējam būtu tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus.

Līdz ar to no Maksātnespējas likuma būtu jāsvītro norma par "nolikto atslēgu" principu, uzskata Latvijas Banka. Vēl deputātiem izteikts priekšlikums veikt izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu. Proti, tiek piedāvāts mainīt parādsaistību summas, nosakot termiņus fiziskās personas maksātnespējas procesam.

Jau ziņots, ka Saeima 2014.gada decembrī otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz 2015.gada 1.martam pārcelt "nolikto atslēgu" principa ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!