Foto: LETA
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien lūdza Finanšu ministriju (FM) pagarināt termiņu kases aparātu nomaiņai, vēsta LSM.

Komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA) skaidro, ka deputāti saņēmuši iebildumus no uzņēmēju organizācijām par kases aparātu maiņu radītajām izmaksām. Tāpat iebildumos norādīts uz to, ka tirgū dominē tikai viens aparātu ražotājs.

Vēstīts, ka Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) ir vērsusies Konkurences padomē (KP) ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) ar normatīvo aktu grozījumiem īsā kases aparātu nomaiņas termiņa dēļ esot radījis monopolstāvokli kases aparātu piegādātājai SIA "Computer Hardware Design".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Computer Hardware Design" apgrozījums pērn bija 4,323 miljoni eiro, bet peļņa - 230 973 eiro. SIA "Computer Hardware Design" īpašnieki ir Olafs Bluķis - 78,57% un Ivars Imants Praudiņš - 21,43%.

Kā ziņots, šogad 1. janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017. gada 1. janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, VID iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas būtu jāsāk lietot no 1. jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!