Foto: Shutterstock

Augstākā tiesa (AT) šonedēļ atstājusi spēkā Konkurences padomes (KP) lēmumu par VAS "Latvijas Pasts" (LP) dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Uzņēmumam par nepamatotu konkurences priekšrocību radīšanu savam meitasuzņēmumam SIA „Mailmaster" valsts budžetā jāiemaksā naudas sods 12 000 eiro, portāls "Delfi" uzzināja KP.

Uzņēmumi, kas savu klientu vārdā drukā un ievieto aploksnēs vairumā izsūtāmas vēstules, piemēram, rēķinus un dažādus paziņojumus, sadarbojas ar LP, kas savukārt nodrošina sūtījumu piegādi adresātiem.

Lietas izpētes gaitā 2014. gadā KP konstatēja, ka LP savam meitasuzņēmumam SIA „Mailmaster" par šādu sūtījumu piegādi ir noteikusi ievērojami zemākus tarifus nekā citiem uzņēmumiem, tādējādi radot tam konkurences priekšrocības.

LP ir uzliktas saistības sniegt universālo pasta pakalpojumu. Šī pakalpojuma kvalitātes prasības un tarifus ir apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdztekus universālajam pakalpojumam LP bija ieviesis alternatīvo pasta pakalpojumu, uz kuru neattiecas SPRK apstiprinātās kvalitātes prasības un tarifi. Attiecīgi, sniedzot alternatīvo pasta pakalpojumu, LP tarifus katrā gadījumā noteica individuāli.

Lā informē KP, AT apstiprinājusi, ka uzņēmumiem, kas atrodas dominējošā stāvoklī, pret saviem darījumu partneriem – gan saistītajiem, gan neatkarīgajiem – ir jāattiecas līdzvērtīgi, neradot kādam nepamatotas priekšrocības, piemēram, piemērojot atšķirīgu un objektīvi nepamatojamu cenu politiku.

KP Padomes juridiskās nodaļas vadītājs Antis Apsītis norāda, ka KP ir gandarīta par AT spriedumu, kurā "skaidri norādīts, ka lielajiem, tirgū dominējošajiem spēlētājiem ir jābūt īpaši atbildīgiem savas rīcības plānošanā un īstenošanā. Vienlaikus šis spriedums ir nozīmīgs arī ar to, ka tiesa, vērtējot iestādes pilnvaras, paudusi, ka likums neliedz KP ir iegūt papildu pierādījumus par notikušo pārkāpumu arī pēc formālās lietas izbeigšanas, kā arī tiesvedības laikā."

AT spriedums nav pārsūdzams un ir stājies galīgā spēkā.

Šis jau ir otrais lēmums, kur KP konstatēja LP dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un ko tiesa ir atstājusi spēkā. 2006. gadā KP par konkurenci ierobežojošām darbībām uzņēmumam piemēroja naudas sodu 47 174,12 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!