Foto: Publicitātes attēli

Ārvalstu investīciju bankas izrādījušas interesi par ieguldījumiem Latvijas enerģētikā, piektdien Baltijas valstu ekonomiku enerģētiskās atkarības pētījuma prezentācijā norādīja biznesa konsultāciju kompānijas SIA "KPMG Baltics" pārstāvji.

"KPMG Baltics" vecākais menedžeris Edgars Voļskis stāstīja, ka Lielbritānijas kolēģi pauduši gatavību atvest uz Latviju piecas investīciju bankas, ja šeit būtu iespēja ieguldīt finanšu instrumentos enerģētikas jomā.

Šāds finanšu instruments nozīmētu, ka tiek dibināts atsevišķs fonds, kas emitē mērķobligācijas un piesaista līdzekļus uz 20 līdz 30 gadiem, savukārt iegūtos līdzekļus novirza enerģētikas projektiem. Pēc Voļska teiktā, investori šādā instrumentā ir ieinteresēti, jo tas ir stabils un nodrošina garantētus ienākumus ilgtermiņā.

Pēc viņa domām, to varētu piedāvāt Latvijas pensiju fondiem.

Kā piemēru valstij, kur šāds finanšu instruments darbojas, Voļskis minēja Dāniju, kur vēja parka investori ir trīs pensiju fondi.

To, ka ārvalstu investoriem ir interese par Baltijas valstu enerģētikas sektoru, apliecināja arī "KPMG Baltics" enerģētikas sektora vadītājs Gregorijs Rubinčiks. Viņš pirms dažām nedēļām Londonā ticies ar kāda fonda pārstāvjiem, kuri vēlējušies zināt par investīciju iespējām šajā reģionā. Rubinčiks gan atzina, ka attiecībā uz Igauniju, atšķirībā no Latvijas, investoriem bijusi lielāka skaidrība, kur konkrēti var investēt.

Finanšu instrumentu izveidi "KPMG Baltics" min kā vienu no iespējām, kā piesaistīt ārvalstu finansējumu enerģētikas sektoram.

Jau ziņots, ka saskaņā ar "KPMG Baltics" pētījumu Latvija no Baltijas valstīm ir visvairāk pakļauta enerģijas cenu kāpuma ietekmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!