Foto: F64

Patlaban pārvadātājiem nav problēmu noformēt kravas ievešanai Krievijā uz Latvijas robežas, tomēr, ņemot vērā, ka jāiegādājas papildu Krievijas garantijas, dokumentu noformēšana ir sadārdzinājusies - nereti pat līdz divām reizēm, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš.

Līdz Krievijas robežai pārvadātāji tagad braucot ar TIR karneti, bet tad jāiegādājas Krievijas nacionālās garantijas, kas papildus izmaksā 60-70 eiro. Iepriekš ar vienu TIR karnetes dokumentu varēja izbraukāt visu Krieviju. Bizness no tā zaudē, secina Trēziņš. Daļu šīs summas sedzot kravu saņēmējs, līdz ar to tas vairāk esot traumējoši Krievijas ekonomikai. Vienlaikus tas negatīvi ietekmējot arī pārvadātājus, lai gan "mirstamais iemesls" tas neesot. Trēziņš secina, ka vismaz puse no pārvadājumiem kļuvuši krietni dārgāki.

Kā ziņots, Krievijā joprojām tiek likti šķēršļi, lai nevarētu pilnvērtīgi izmantot TIR karnešu sistēmu. Krievijas puses sniegtās garantijas sadārdzina transportēšanu, turklāt paildzina procedūras.

Augstas Krievijas amatpersonas ir paziņojušas, ka TIR karnešu sistēmu jāļauj izmantot līdz 1.jūlijam, tomēr joprojām uz robežas tiek prasītas papildu garantijas.

No pagājušā gada 19.novembra pārvadātāji vairs nevar izmantot TIR karneti kā galvojuma dokumentu tranzīta kravu nogādāšanai Krievijā, savukārt no 1.decembra šāds ierobežojums stājās spēkā visā Krievijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!