Krievijas kopējais degvīna eksports, salīdzinot ar 2014. gadu, pērn ir sarucis par 40%, raksta laikraksts "Komersant".

Krievijā ražotā degvīna eksports uz Ukrainu sarucis trīs reizēs, bet vairākās Rietumeiropas valstīs no Krievijas ievestā degvīna samazinājums lēšams aptuveni 20% apmērā. Kā laikrakstam stāsta uzņēmēji, eksporta kritums skaidrojams ar rietumvalstu noteikto sankciju politiku, kas apgrūtinot savstarpējo tirdzniecību.

2015. gadā Krievijā ražotais degvīns eksportēts 111,9 ASV miljonu dolāru (100,1 miljonu eiro) apmērā, bet 2014. gadā bijis par 40,2 % vairāk – 187,1 miljona ASV dolāru (aptuveni 168 miljoni eiro) apmērā.

Savukārt eksportētā degvīna apjoms litros krities par 42%. Kā liecina "Komersant" publicētie dati, Krievija degvīna izstrādājumus visvairāk eksportē uz Lielbritāniju, Vāciju un Latviju.

Lielākais Krievijas degvīna eksporta kritums piedzīvots tirdzniecības attiecībās ar Ukrainu, - ja 2014. gadā Ukraina no Krievijas iepirka degvīnu 12,2 miljonu ASV dolāru (aptuveni 11 miljoni eiro) apmērā, tad 2015. gadā vien 3,87 miljonu dolāru (3,5 miljoni eiro) apmērā.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, no Krievijas ievestais degvīna apjoms pērn, salīdzinot ar 2014. gadu, Latvijā samazinājies par 134 tūkstošiem litru jeb 21,5%, bet ievestā degvīna vērtība samazinājusies par 351,5 tūkstošiem eiro jeb 5,1 %.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas vadītājs Genādijs Kļepikovs portālam "Delfi" stāsta, ka atšķirība ievestā degvīna apjoma un vērtības kritumā, visticamāk, skaidrojama ar to, ka lielais apjoma kritums piedzīvots lētākā degvīna grupā, bet dārgā degvīna imports saglabājies iepriekšējā līmenī.

Tāpat, kā apgalvo Kļepikovs, Latvijas tirgus spēlētājiem attiecībās ar Krieviju nav novērojami krīzes apstākļi.

Ziņots, ka 2014. gada 1. jūlijā pret Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu sektoriem tika noteiktas ES sankcijas. Krievija uz tām atbildēja, liedzot ievest lielāko daļu pārtikas produktu no ES.

Degvīna tirdzniecība pagaidām palikusi sankciju neskarta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!