Foto: Shutterstock

Uzņēmumiem, kas nonāca finansiālajās grūtībās saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem Latvijas lauksaimniecības produkcijas importam, turpmāk tiks piešķirts nodokļu samaksas termiņa pagarinājums līdz pieciem gadiem, otrdien nolēma valdība.

Lai finansiālās grūtībās nonākošie komersanti varētu stabilizēt savu maksātspēju, valdība nolēma pagarināt likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto termiņa pagarinājumu nodokļu (revīzijas) auditā papildus noteikto maksājumu nomaksai līdz pieciem gadiem.

Lai īpaši atbalstītu tos nodokļu maksātājus, kas nonāca finansiālajās grūtībās saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem Latvijas lauksaimniecības produkcijas importam, tiek noteikts regulējums nodokļu maksājumu termiņa pagarinājumu piešķiršanai, kas ļaus nodokļu maksātājiem, kuru sankcijām pakļauto eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējā realizācijas apjoma, saņemt termiņa pagarinājumu līdz pieciem gadiem.

Turklāt šāds pats kritērijs būs piemērojams arī citiem nodokļu maksātājiem, kuru darbība ir saistīta ar sankcijām pakļauto preču eksportu un ražošanu (lauksaimniecība, transports, loģistika un nodokļu maksātāji, kas savu produkciju realizē citās Eiropas Savienības valstīs eksportam uz Krieviju), piemēram, kā pierādījums tam būtu attiecīgu piegāžu un pakalpojumu sniegšanas līgumu laušana.

Ņemot vērā ierobežotu skaitu nodokļu maksātāju, kuri varēs kvalificēties īpašai nodokļu maksājumu termiņa pagarinājumu piešķiršanas kārtībai, tiek precizēts vispārējais regulējums, kas paredz ierobežojumu termiņa pagarinājuma piešķiršanu līdz vienam gadam (ierobežojums ir četras reizes vienā nodokļu veidā), nosakot ierobežojumu sešas reizes vienā nodokļu veidā.

Lai palīdzētu finansiālajās grūtībās nonākušajiem komersantiem, likumprojektā ir iekļauts regulējums, kas paredz iespēju nodokļu maksātājam sadalīt termiņos līdz trīs gadiem nokavētos nodokļu maksājumus piedziņas procesa ietvaros. Nokavējuma nauda šajā gadījumā tiek aprēķināta pilnā apmērā, pamatojoties uz likuma "Par nodokļiem un nodevām" 29.panta otro daļu.

Ņemot vērā to, ka likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24.panta pirmās daļas 3.punkts ir precizēts un ir paredzēta iespēja sadalīt audita rezultātā papildu noteiktos maksājumus līdz pieciem gadiem, lai efektīvāk iedarbinātu šī likuma 41.pantā paredzēto iespēju vienoties ar nodokļu maksātāju, likumprojektā ir iekļauts regulējums, kas paredz vienošanās līguma ietvaros veikt papildu noteiktos maksājumus viena gada laikā.

Turklāt tiek noteikta iespēja vienoties par papildus uzrēķināto maksājumu samazināšanu ne tikai revīzijas (audita) ietvaros, bet arī datu atbilstības pārbaudes rezultātā. Šis regulējums ir vērsts uz labprātīgās nodokļu nomaksas veicināšanu, ierobežojot iespēju nepildīt nodokļu saistības, kas savukārt ilgtermiņā var uzlabot nodokļu maksātāju maksātspēju un novērsīs iespējamo zaudējumu rašanos nodokļu maksātājam.

Tāpat valdība šodien nolēma piešķirt nodokļu administrācijai tiesības pieņemt lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi, atbilstoši kuram nodokļu parāda samaksas termiņu varēs pagarināt pēc lēmuma par bezstrīda piedziņu paziņošanas.

Valdība nolēma lūgt Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!