Foto: LETA

Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" inspektori nopietnus aizrādījumus Latvijas zivrūpniekiem pārbaužu laikā uzņēmumos nav izteikuši, sacīja Latvijas Zivrūpnieku savienības (LZS) prezidents Didzis Šmits.

"Vizītes norisinājās ļoti profesionāli, ļoti korekti. Tādu īpašu nopietnu aizrādījumu faktiski nebija. Katrā ziņā mēs nevarētu par vizīšu gaitu būt kaut kādā veidā neapmierināti. Tas, ka pēc tam nāk kaut kādi paziņojumi [par iespējamo zivju produkcijas importa aizliegumu Latvijā], ir nedaudz dīvaini. Sagaidīsim oficiālu priekšslēdzienu, kuru Latvijas puse var komentēt un tad būs tikai galējais slēdziens," sacīja Šmits, piebilstot, ka plašāk varēs komentēt, tiklīdz Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) būs saņēmis oficiālu "Rosseļhoznadzor" slēdzienu.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievijas uzraudzības dienesta inspektoru motīvi, nākot klajā ar paziņojumu par iespējamu Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas importa aizliegumu, viņam nav skaidri. "Tie motīvi man īsti skaidri, bet redzēs, es negribu tur neko zīlēt," sacīja LZS prezidents.

Viņš arī pastāstīja, ka Krievijas uzraudzības dienesta inspektori apmeklēja tikai zivju pārstrādes uzņēmumus, kuriem jau ir sertifikācija eksportam uz Krieviju.

"Rosseļhoznadzor" inspekcijas Darba pārvaldes vadītāja Vietnieks Ivans Ponomarjovs pēc inspektoru veiktajām zivju pārstrādes uzņēmumu pārbaudēm Baltijas valstīs norādīja - ir liela iespējamība, ka "Rosseļhoznadzor" varētu aizliegt ievest Krievijā zivis no Latvijas un Igaunijas.

Tāpat vēstīts, ka "Rosseļhoznadzor" eksperti laikā no 18.-23.maijam pārbaudīja piecus zivju pārstrādes uzņēmumos Latvijā.

Krievija pērn augustā uz gadu noteica lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importa aizliegumu no ES un citām valstīm, kas pret Krieviju ir vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā, taču embargo attiecas tikai uz svaigām zivīm - konservus Latvija šobrīd vēl aizvien var eksportēt.

LZS biedri ir astoņi Latvijas zivju konservu ražotāji. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 140 miljonus eiro. 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu LZS ražošanas un eksporta apmēri pieauga par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!