Foto: DELFI

Krasi turpina kristies Krievijas tūristu pieprasījums pēc Ziemassvētku un Jaungada braucieniem uz Latviju - salīdzinot ar pagājušo gadu, dažām tūrisma firmām klientu skaita no Krievijas samazinājums sasniedz 70%. Tādēļ uzņēmumi pievērsušies citu valstu tirgiem, pastāstīja aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji.

Kā norāda tūroperatora "Latvia Tours" direktore un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) valdes locekle Ieva Keiša, daļa tūrisma aģentūru apstiprina, ka Krievijas tūristu pieprasījums pēc braucieniem uz Latviju šonedēļ krities vēl vairāk. "Nedienas ar valūtu turpinās vēl straujākā veidā, un Krievijas iedzīvotāji ir gatavi savu rubli ieguldīt drīzāk taustāmā precē nekā ceļojumā. Iespējams, ka pārsteigs pat tie tūristi, kas tomēr ir nopirkuši laicīgi savus ceļojumus."

Krievijas tūristu pasūtījumu Latvijas tūroperatoriem šī gada nogalē ir no 40% līdz pat 70% mazāk nekā pērn. Tie gan ir provizoriski dati, jo gads vēl nav beidzies, norāda Keiša.

Pirms mēneša "Latvia Tours" rezervāciju apjoms uz Jauno gadu no Krievijas bija tikai 20% no pagājušā gada pasūtījumiem, iepriekš norādīja Keiša. Viņa stāsta, ka patlaban sevišķas izmaiņas nav novērojamas un papildu pasūtījumi nav saņemti, taču nav arī pieprasījumu anulēt rezervācijas.

Vērtējot nākotnes perspektīvas un to, vai Krievijas tūristus Latvijā spēs aizstāt citu valstu ceļotāji, Keiša norāda, ka līdzvērtīgu tirgu atrast būs grūti un pilnīga aizvietošana diez vai būs iespējama. Tomēr noteikti esot jāizmanto iespēja piesaistīt Āzijas tirgu. Potenciālas iespējas tiek saskatītas arī Polijā. Tāpat aktīvi turpināsies darbs ar Vācijas un Turcijas tirgiem, kā arī Skandināvijas un Beneluksa valstīm.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste atzina, ka, pēc aptuvenām aplēsēm, svētkos Krievijas tūristi Latvijā ieradīsies uz pusi mazāk nekā pērn. Ja iepriekš viesnīcas rezervēja lielas Krievijas viesu grupas, šogad tās ir mazākas vai arī brauc individuālie ceļotāji.

Tikmēr Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente Kitija Gitendorfa norādīja, ka jau pagājušā gada nogalē bijis krass Krievijas tūristu samazinājums un, ņemot vērā situāciju, aģentūras jau laikus sākušas strādāt ar citu valstu klientiem. Saistībā ar rubļa kursu nekādu ilūziju par šīs valsts viesu ierašanos neesot. "Gaidīt viņus ir diezgan muļķīgi," bilst Gitendorfa.

Kā vēstīts, turpinās Krievijas rubļa vērtības svārstības. Šajā otrdienā, 16.decembrī, rublis piedzīvoja jaunu rekordzemu līmeni, kad tā vērtība pret eiro Maskavas biržā bija nokritusies līdz 100,74 rubļiem, bet rubļa vērtība pret dolāru - līdz 80,10 rubļiem. Pēcāk rubļa vērtība atkal salīdzinoši pieauga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!