Foto: LETA

Krievijas uzņēmēju interese par ieguldījumiem Latvijā pēdējā laikā pieaug, intervijā sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Krievijā vadītāja Iveta Strupkāja.

"Esmu novērojusi, ka pēdējā pusgada laikā, varbūt pat nedaudz ilgākā periodā, interese par Latviju pieaug. Pieaug jautājumu skaits par Latviju, Latvijas biznesa vidi, un šis jautājumu spektrs ir ļoti plašs, sākot ar to, kā labāk bankā atvērt kontu, par ekonomiskajām zonām, beidzot ar nodokļiem, darbaspēka pieejamību. Par investīciju projektiem interesentu kļūst vairāk," atzina Strupkāja.

Pēc viņas teiktā, domāt par investīcijām ārpus Krievijas šīs valsts uzņēmējiem liek situācija Krievijas ekonomikā. "Runājot ar šiem cilvēkiem, kāpēc viņi izskata Latviju kā iespējamo biznesa paplašināšanas vietu, viņi norāda, ka viens no iemesliem ir ekonomiskas situācija. Piemēram, ja uzņēmējs realizē produkciju Eiropā, sertifikācija un muitas procedūras būtu krietni vienkāršākas, ja ražošana būtu Latvijā. Tāpat valūtas kursu svārstības arī ļoti daudzus mudinājušas pieņemt šādu lēmumu," norādīja LIAA pārstāvniecības Krievijā vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka, protams, daudzi uzņēmēji vēlas nodrošināt arī uzņēmuma stabilitāti, un Eiropas ekonomiskā zona, Eiropas Savienība, tostarp Latvija to var piedāvāt. "Ja mēs runājam tīri praktiski, protams, uzņēmējiem no Krievijas ir pievilcīgi tas, ka pie mums dzīvo cilvēki, kuri runā un saprot krieviski. Attiecīgi ir vienkāršāk atrisināt visas lietas, kas ir saistītas ar biznesa sākšanu šeit Latvijā, jo var dabūt konsultācijas dzimtajā valodā. Krievijas uzņēmēji ļoti bieži interesējas par speciālajām ekonomiskajām zonām. Tāpat liels pluss ir Eiropas struktūrfondu programmas un iespējas iegūt līdzfinansējumu, to novērtē un atzīmē gandrīz ikviens, ar kuru ir nācies runāt. Tas viņiem liekas pievilcīgi un interesanti, ka šis finansējums tiek dots un tas nav jāatgriež, tas nemaina īpašnieku struktūru, nav jāmaina valstij vai Eiropas Savienībai par labu uzņēmuma valde, kapitāldaļu sadalījums," teica Strupkāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!