Foto: Sputnik/Scanpix
Krievijas uzņēmējs Viktors Rekunovs preču zīmju reģistram pieteicis divus produktus – "Mūsu meldonijs" un "Mūsu mildronāts", tādējādi cenšoties Latvijā izgudrotā "Mildronāta" skandālu pārvērst jaunā peļņas projektā.

Uzņēmējs, kā vēsta medijs, gaida atbildi no preču zīmju reģistra, kā arī sola jau drīzumā uzsākt enerģijas dzērienu ražošanu. Eksperti medijam norādījuši, ka, visticamāk, šāds dzēriens ātri gūtu lielu popularitāti, taču tikai īstermiņā, tik ilgi, kamēr aktuāls ir dopinga skandāls.

Rekunova pārstāvji skaidrojuši, ka nosaukums izvēlēts, lai cilvēkiem raisītos asociācijas ar pašmāju produktu. "Nosaukumi "Mūsu meldonijs" un "Mūsu mildronāts uzsvērs, ka šis ir pašmāju produkts, jo šīs zāles izgudroja padomju savienības zinātnieki."

Tikmēr zāļu ražotājs "Grindekss" , aizsargājot savas intelektuālās īpašumtiesības uz preču zīmēm "MILDRONĀTS®", paziņojis, ka vērsīsies pret katru likumpārkāpēju tiesībsargājošās iestādēs un institūcijās.

"Mēģinājums nelikumīgi izmantot pazīstamu zīmolu ātrai peļņai ir diezgan labi zināms fenomens. Neskatoties uz to, gan starptautiskā, gan Krievijas likumdošana ļauj apturēt negodīgus uzņēmējus, kuri praktizē svešu preču zīmju piesavināšanos," skaidro "Grindeks" Komunikācijas departamenta vadītāja Laila Kļaviņa.

"Mēs paziņojam, ka jebkurš AS "Grindeks" intelektuālā īpašuma pārkāpums, preču zīmes "MILDRONĀTS®" nelikumīga izmantošana un patērētāju maldināšana vai preču zīmei "MILDRONĀTS®" līdzīgu nosaukumu izmantošana var novest pārkāpēju līdz tiesas procesam," uzņēmuma paziņojumā norāda Kļaviņa.

Kā ziņots, martā krievu tenisistei Marijai Šarapovai konstatēta pozitīva dopinga analīze, kas ņemta pēc Austrālijas atklātā tenisa čempionāta. Tenisistes organismā atklāts meldonijs, kas kopš 1. janvāra ir iekļauts WADA aizliegto vielu sarakstā. Pēdējā laikā meldonijs konstatēts arī daudzu citu sportistu organismos.

"Mildronāta" izstrādātājs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādāEiropas Padomes Sporta nodaļā, iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

Jau ziņots, ka Šarapova "Mildronātu" veselības stāvokļa uzlabošanai lieto jau desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!