Foto: AFP/Scanpix

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), apspriežot Eiropas Savienības (ES) budžetu pēc 2020. gada, bijis vienisprātis ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru – ES fondu apjomam nevajadzētu samazināties, informēja Valsts kanceleja.

Premjers norādījis, ka Latvija dara visu iespējamo, lai ātrāk sasniegtu vidējo ES dzīves līmeni, vienlaikus uzsverot, ka ES fondu atbalstam arī nākotnē būs liela nozīme.

Kučinskis ar Junkeru tikās ceturtdien Briselē, lai apspriestu tematus, kas saistīti ar ES nākotni, tostarp ES budžetu pēc 2020. gada un ar migrāciju saistītās aktualitātes. Tāpat apspriests iespējamais EK atbalsts plūdos cietušajiem Latvijas lauksaimniekiem.

Kučinskis un Junkers apsprieda arī situāciju saistībā ar ilgstošajām lietavām, kas ir izraisījušas ārkārtas situāciju plašās Latvijas teritorijās. Šobrīd provizoriskie zaudējumi Latvijas lauksaimniekiem tiek lēsti 37,3 miljonu eiro apmērā. Latvijas valdība oficiāli izsludinājusi ārkārtas situāciju 29 Latvijas novados, kā arī gatavojas finansiāli atbalstīt plūdos cietušos lauksaimniekus, taču tika uzsvērts, ka zaudējumi ir pārāk apjomīgi, lai tos kompensētu tikai no valsts budžeta līdzekļiem.

"Latvija sagaida solidāru ES attieksmi, sniedzot atbalstu plūdu rezultātā ārkārtējā situācijā nonākušajiem Latvijas lauksaimniekiem," teicis premjers.

Savukārt, runājot par migrācijas jautājumu, Kučinskis pastāstīja, ka Latvija solidāri piedalās migrācijas krīzes risināšanā un pilda saistības. Latvija līdz šim izpildījusi lielāko daļu no uzņemtajām saistībām, sniedzot atbalstu ES operācijām un misijām.

Sarunas laikā premjers skaidri paudis, ka Latvijā nevar uzņemt papildu patvēruma meklētājus – valstij ir skaidra pozīcija, ka dalība pārvietošanas pasākumos var būt tikai brīvprātīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!