Foto: LETA
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai mainītu saldūdens zivju tirdzniecības formu visās mazumtirdzniecības vietās, kurās tās tiek tirgotas pārtikai, tādējādi samazinot zivju ciešanas.

Parakstu vākšana sākta 1.janvārī. Par iniciatīvu jau parakstījušies vairāk nekā 200 cilvēku.

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Inga Drudze. Viņa vēlas, lai turpmāk veikalos un tirgū, kā arī citās tirdzniecības vietās tiktu tirgotas tikai mirušas zivis. Respektīvi - tām jābūt nogalinātām pirms transportēšanas humānā veidā, pirms tās nonāk pie patērētāja.

Pieteikumā Drudze norāda, ka zivis var būt atvēsinātas, jau izķidātas, filejas veidā, dziļi sasaldētas. Humāni nogalināt zivi var, to atvēsinot, kā rezultātā zivij izveidojas miegam līdzīgs stāvoklis, un tad to var sasaldēt. Šāda kārtība pašlaik pastāvot sālsūdens zivīm. Iniciatīva neattiecas uz zooveikaliem, kuros zivis tiek turētas komfortablos apstākļos un netiek tirgotas pārtikai.

Patērētāji šā ierosinājuma rezultātā iegūtu kvalitatīvāku pārtikas produktu, uzskata Drudze. "Dzīvās zivis transportēšanas laikā tiek savainotas, pēc tam ar vaļējām brūcēm tiek turētas veikalu akvārijos. Tirdzniecības vietās tās netiek barotas un lēnām mirst," nobažījusies sieviete.

"Ja zivis tiek tirgotas kastēs, tās atkarībā no sugas sausumā var lēnām slāpt un mirt vēl vairākas dienas. Rezultātā šādu zivju gaļa ir pilna ar stresa hormoniem un toksīniem, kuri veidojas brūcēs. No uzturvērtības viedokļa tai nav it nekādu priekšrocību," skaidroja Drudze. Viņa norāda, ka šādu zivju gaļa var būt pat bīstama veselībai.

"Tiktu novērsti nepatīkami skati tirdzniecības vietās. Dzīvās zivis redz arī nepilngadīgi bērni. Nepatīkamas sajūtas dzīvo zivju tirgošana rada arī veikalu darbiniekiem, kuriem tās liek nogalināt. Nedrīkst nevienu piespiest nodarboties ar dzīvnieku nogalināšanu," pārliecināta Drudze. Viņa skaidroja, ka ir tādi pārdevēji, kuri to nespēj un tādēļ nevar turpināt strādāt.

Drudze pieļauj, ka zivjaudzētavu, zvejnieku un veikalu realizācijas iespējas no šī likumdošanas ierosinājuma necietīs, jo patērētāji pirks tādas zivis, kādas tirdzniecības vietās tiks piedāvātas.

"Mēs pietuvosimies civilizētas sabiedrības standartiem. Dzīvas zivis pārtikai netiek tirgotas Igaunijā un Zviedrijā. Zivju tirgus būtu caurskatāmāks un labāk kontrolējams. Akvārijā mirušās zivis, kuras jāutilizē, vairs netiks liktas vitrīnās, partijas būs marķētas, un tiks novērsti tagad notiekošie likumpārkāpumi," cer iniciatīvas pieteicēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!