Atsevišķi betona ražošanas uzņēmumi ir tuvu bankrotam un nozarē sācies pārpirkšanas process, ceturtdien raksta laikraksts "Dienas Bizenss".
Betona nozares uzņēmēji šādā situācijā nonākuši, samazinoties pieprasījumam un pieaugot konkurencei. Tā rezultātā apmēram par piektdaļu pusgada laikā lielo objektu piegādēs kritusi betona cena un arī nākotne neizskatās rožaina.

Šajā nozarē strādājošie laikrakstam norāda, ka iemesls šādai situācijai ir ne vien valdības pretinflācijas plāna pieņemšana, ierobežojot kreditēšanu un tā apstādinot daudzu objektu būvniecību, bet arī daudzo betona ražotāju skaits, kas īpaši palielinājies pērn. Statistika liecina, ka 2006.gadā Latvijā bija 15 - 18 betona ražotāji, bet šobrīd to jau ir pāri par 50. Apmēram 40 betona uzņēmumu atrodas Rīgā.

Uzņēmējs, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu, laikrakstam apliecināja, ka vismaz trīs betona ražotāji, nebūt ne mazie, iet uz ūtrupi un bankrotu: "Tie ir cilvēki, kas paņēmuši vairāku miljonu latu lielus kredītus bankā. Tikai betona mezgls vien maksā 0.3 - 0.4 milj. Ls, vēl jānopērk transporta vienības - ražotnē ir jāiegulda vismaz miljons. Un tikai uz ambīcijām, ka cements ir deficīts un es tikai ražošu betonu un būs baigi vieglā peļņa, nu, tā nevar - šie cilvēki ir avantūristi."

Vieni no lielākajiem betona ražotājiem - "Rudus Latvija" un "Rīgas firma Lugaži" vadība laikrakstam atzina, ka nozarei ir iestājušies grūti laiki. "Rudus Latvija" tirdzniecības vadītājs Zigurds Prūsis prognozē, ka, lai gan betona cena kopš pērnās vasaras vidus ir sākusi kristies un samazinājusies par 15 - 20 %, tā vēl kādu brīdi kritīsies. Situācija varētu sākt stabilizēties šī gada beigās.

"Cena ir tāda, ka celtniekiem aizvedam betonu un vēl gandrīz piemaksājam par to. Turklāt cementam cena šogad atkal pieaugusi par 10%, bet betonam krīt. Kā izdzīvosim? Mūsu īpašnieki 100 % apmērā ir somi, viņi jau neļaus mums nomirt. Bet tas ilgi tā nevar turpināties," laikrakstam stāsta Prūsis.

Mazais ražotājs – "Siguldas bloks" valdes priekšsēdētājs Vairis Dalke laikrakstam atzina, ka tirgū strādā jau 15 gadus, un uzņēmums krīzē varētu izdzīvot ar kvalitāti, kā arī ar to, ka bez betona ražo arī betona bruģakmeņus, apmales un sienas blokus. Ziemas periodā "Siguldas bloks" betonu neražojot. "Citi rudenī dempingoja, bet mēs cenu zemē nelaidām," tā Dalke, atzīstot, ka pieprasījums pēc būvmateriāliem tirgū ir samazinājies, un uzņēmuma kopējais apgrozījums decembrī ir krities par apmēram 10 - 15 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!