Foto: Publicitātes attēli

Lietuvas amatpersonu eiforiju sarunās ar Eiropas Investīciju banku (EIB) par 87 miljonu eiro (61 miljona latu) aizdevumu jaunā sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) būvniecībai Klaipēdas ostā izēnojuši kaimiņvalsts Latvijas valdības pārstāvju mēģinājumi bloķēt kredīta piešķiršanu, otrdien vēstīja Lietuvas biznesa laikraksts "Verslo žinios".

Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju Latvijas valdības pārstāvji EIB dibinātājiem - 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvjiem - paziņojuši, ka gadījumā, ja notiks balsojums par jautājumu, Latvija balsos pret aizdevumu Klaipēdas SGT projekta īstenotājam naftas produkcijas pārkraušanas uzņēmumam "Klaipedos nafta".

Lai pārliecinātu kaimiņvalsti nebūt pret aizdevumu SGT projektam, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite runājusi ar Latvijas premjerministru Valdi Dombrovski, savukārt Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs runājis ar Latvijas ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, norādīja "Verslo žinios".

Latvijas amatpersonu argumenti sarunās ar dažādām pusēm atšķīrās, piebilda laikraksts, klāstot, ka Latvijas pārstāvji pauduši, ka SGT Klaipēdā neietilpst Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plānā (BEMIP), kā arī to, ka EIB nevajadzētu izšķiest finansējumu projektiem, kurus oficiāli nav apstiprinājusi Eiropas Komisija.

Jau vēstīts, ka Eiropas Investīciju bankas direktoru valde pirms nedēļas apstiprināja aizdevumu "Klaipedos nafta". Pēc bankas apstiprinājuma par aizdevuma līdz 87 miljoniem eiro piešķiršanu "Klaipedos nafta" Lietuvas valdība izsniegs kompānijai garantiju par tādu pašu summu.

Lietuva ir sākusi sava SGT būvniecību Klaipēdā, paziņojot, ka varēs uzņemties reģionāli nozīmīgu lomu un piegādāt dabasgāzi arī pārējām Baltijas valstīm. Lietuva plāno līdz 2014.gada beigām uzbūvēt SGT ar gada jaudu 2‒3 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

Valsts aktīvi cenšas dažādot enerģētikas piegāžu veidus, lai mazinātu atkarību no Krievijas gāzes koncerna "Gazprom".

Lai gan sākotnēji bija plānots būvēt reģionālo SGT, kuram viena no potenciālajām atrašanās vietām bija arī Rīga, Baltijas valstis ilgstoši nespēja vienoties par termināļa atrašanās vietu un citiem nosacījumiem, tādēļ Lietuva sāka īstenot savu projektu.

Eiropas Investīciju banka ir ES banka, kas izsniedz ilgtermiņa aizdevumus. Tās galvenais uzdevums ir veicināt integrāciju, līdzsvarotu attīstību un ekonomisko un sociālo kohēziju ES dalībvalstīs. Banka ne tikai atbalsta projektus dalībvalstīs, bet arī finansē ieguldījumus topošajās ES dalībvalstīs un ES partnervalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!