"Plāns B", jeb alternatīva "Parex bankas" tālākā likteņa pamatscenārijam, proti, pakāpeniskai stabilizācijai, kā investoru piesaistot Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB), paredz ātru bankas restrukturizēšanu un pārdošanu, pirmdien ziņo laikraksts "Diena".
Laikrakstā apgalvots, ka valdībā jau ir sagatavots likumprojekts "Parex" restrukturizēšanai un pārdošanai. Publiski tas neesot pieejams, bet vienreiz jau esot skatīts Ministru kabineta sēdē, taču tā izskatīšana apturēta, jo izraisījusi asas valdības locekļu diskusijas un iebildumus, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, vēsta "Diena".

Projekts būtībā paredzot bankas sadalīšanu, nošķirot likvīdos bankas aktīvus no bankas saistībām pret aizdevējiem, "sliktajiem" kredītiem un nelikvīdajiem vērtspapīriem. Nelikvīdā daļa paliktu valsts īpašumā kā atsevišķa struktūra vai arī tiktu nodota valstij piederošajai "Hipotēku un zemes bankai", kas mēģinātu ar to tikt galā. Savukārt likvīdā "Parex" daļa pēc restrukturizācijas tiktu sagatavota ātrai pārdošanai, apgalvots laikrakstā.

Kā potenciālie "Parex" likvīdās daļas pircēji tiek minētas trīs Krievijas bankas: valstij piederošās "Sberbank" un "Vņeštorgbank", kā arī Pjotra Avena vadītā "Alfa banka", ziņo "Diena".

"Parex bankas" vadītājs Nils Melngailis laikrakstam apstiprinājis, ka šāds plāns eksistē, taču uzsvēris, ka bankas sadalīšana ir tikai viena no alternatīvām, kas, iespējams, nemaz netiks īstenota, ja izdosies sekmīgi noslēgt pārrunas ar sindicētā kredīta devējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!