Foto: LETA

Saldumu ražotāji AS "Laima", AS "Staburadze" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi un saistītās kompānijas vērsušās Saeimā, aicinot pilnveidot likumu normas, lai pasargātu uzņēmumus no iespējamiem ļaunprātīgiem un pretlikumīgiem mēģinājumiem pārņemt uzņēmumus un apdraudēt to darbību.

Kā portālu "Delfi" informē aicinājuma iesniedzēji, viņuprāt, nepieciešams pilnveidot Civillikuma un Civilprocesa normas. Kopumā dokumentu parakstījuši 26 uzņēmumu pārstāvji.

Iesniedzēji skaidro, ka uzbrukumā, kas vērsts pret "Laimu" un "Staburadzi" un vēl 24 citiem Latvijas uzņēmumiem, ir skaidri redzamas reiderisma pazīmes, kas izpaužas centienos paralizēt uzņēmumu darbību ar iespējamu mērķi tos pārņemt. "Tas ir bīstami ne tikai uzņēmējdarbībai, bet arī sabiedrībai, jo vienmēr pastāvēs iespējamība, ka, maldinot tiesu institūcijas, var tikt nodarīts kaitējums," uzskata ražotāju pārstāvji.

"Mēs pamatoti uzskatām, ka uzbrukums un tiesvedība, kurā ierauti Latvijas vadošie saldumu ražotāji AS "Laima" un AS "Staburadze", ir uzskatāma par nelikumīgu uzņēmumu pārņemšanas mēģinājumu. Uzbrukums kopumā 26 Latvijas uzņēmumiem, tostarp nacionāla mēroga uzņēmumiem, rada nopietnas bažas par tiesu sistēmas bezspēcību un likumdošanas nepilnībām šādos gadījumos. Mēs aicinām visas valsts amatpersonas pievērst pastiprinātu uzmanību un aktīvi rīkoties, lai atsevišķu personu savtīgo interešu dēļ neciestu Latvijas tautsaimniecībai ārkārtīgi svarīga nozare, kas nodrošina darba vietas strādājošajiem, sniedz ievērojamu pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībai, un veic nozīmīgas nodokļu iemaksas valsts budžetā," skaidro SIA "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

Iesniegumā Saeimai norādīts uz nepieciešamajiem grozījumiem Cilvilprocesa likumā, kuri tieši noteiktu tiesas pienākumu, lemjot jautājumu par prasības nodrošinājuma piemērošanu un atcelšanu, vērtēt gan prasītāja, gan atbildētāja argumentāciju. Norādot, ka problēmas būtība slēpjas apstāklī, ka tiesu praksē ir izplatījusies tendence pieteikumu par prasības nodrošinājuma piemērošanu un atcelšanu skatīt šauri, nedodot vienlīdzīgas iespējas savas pozīcijas aizstāvēšanā arī atbildētājam, proti, ignorējot atbildētāja tiesības tikt uzklausītam, kas ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātām tiesībām uz taisnīgu tiesu.

Kā vairākkārt vēstīts, patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civiltiesisks strīds starp Daumantu Vītolu un "Menard Port LLC" par kopīpašumā esošajam uzņēmumam "NP Business Centre" nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī "Laima" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi, prasītāja "MenardPort LLC" vēlas no koncerna "Nordic Partners Limited" piedzīt 5,3 miljonu eiro nodarītos zaudējumus.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa 20.maijā lēma lūgumu par prasības nodrošinājumu daļēji apmierināt, apķīlājot koncerna uzņēmumu kontus. "Nordic Partners Limited" ir iesniedzis pieteikumu par nodrošinājuma atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!