"Latvijas Krājbankas" padome piektdien akceptēja Arnolda Laksas lūgumu no 4.februāra atbrīvot viņu no bankas prezidenta amata, sacīja krājbankas padomes priekšsēdētājs Viesturs Koziols. Par Laksas atbrīvošanu no "Latvijas Krājbankas" valdes locekļa amata lems bankas akcionāru sapulce 4.februārī.
Koziols pauda, ka akcionāru pilnsapulcē paredzēts lemt arī par jauna valdes locekļa un bankas prezidenta ievēlēšanu. Pēc viņa teiktā, gadījumā, ja akcionāru sapulce nenotiktu, bankas prezidenta pienākumus pildīs pirmais viceprezidents, kas patlaban ir Gundars Stūris. Koziols arī atzina, ka viņam Laksas iesniegums par atkāpšanos bija negaidīts, jo bankas darbība pagājušajā gadā bijusi sekmīga, tajā skaita sasniegta lielāka peļņa nekā plānots.

Jāatgādina, ka "Latvijas Krājbanka" ceturtdien paziņoja, ka bankas prezidents Arnolds Laksa ir iesniedzis atlūgumu, jo nevar savienot bankas vadītāja un akcionāra funkcijas, un to atbalsta bankas Ventspils akcionāri - "Ventbunkers", "Ventamonjaks" un "Kālija parks".

Laksas un Ventspils akcionāru paziņojumā uzsvērts, ka "situācija, kad viens no lielākajiem akcionāriem ir tieši pārstāvēts izpildinstitūcijā, nav labākais veids akcionāru interešu pārstāvībai. Tāpēc mēs atbalstām izmaiņas, lai novērstu šo situāciju, un paredzam, ka tās būs pozitīvas. Mūsu apsvērumi balstās pārliecībā par to, ka privāto akcionāru viedokļu saskaņa ir nepieciešama krājbankas attīstībai un dos iespēju pieņemt stratēģiskus lēmumus".

Bankas padomes loceklis Laimonis Strujēvičs iepriekš norādīja, ka Laksa savā atlūgumā uzsvēris, ka viņš, ilglaicīgi būdams bankas vadītājs un akcionārs, ir sapratis, ka vienlaicīgi abus posteņus apvienot ir ļoti grūti.

Strujēvičs, kas ir arī a/s "Ventamonjaks" finansu un ekonomikas direktors, noraidīja runas par iespējamo politisko spiedienu uz Laksu, norādot, ka viņa rīcībā neesot šādas informācijas, paužot, ka Laksas nostāja ir saprotama tieši no personiskās ētikas viedokļa.

Laksa ir 12,5% bankas akciju īpašnieks. Valstij krājbankā šobrīd pieder 32,12% akciju, bet 30,39% bankas aciju pieder tā sauktajai Ventspils uzņēmumu, uzņēmēju un iedzīvotāju grupai. Pārējiem pieder mazāki akciju apjomi. Krājbankas provizorsikā pagājušā gada peļņa bijusi 1,117 miljoni latu, kas ir lielāka nekā pērn plānotie 1,057 miljoni latu. Krājbanka ir piektā lielākā Latvijas banka pēc aktīvu apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!