Foto: Shutterstock
Latgales speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) uzņēmumu ieguldījumu apmērs sasniedzis 3,7 miljonus eiro, piektdien pēc Latgales plānošanas reģiona (LPR) pašvaldību priekšsēdētāju kopsapulces un tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) informēja plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne.

Latgales SEZ darbības laikā kopš 2016. gada beigām SEZ kapitālsabiedrības statuss piešķirts 11 uzņēmumiem, un ir noslēgti vairāk nekā desmit līgumi par ieguldījumiem 3,7 miljonu eiro apmērā. Maļina-Tabūne stāstīja, ka SEZ uzņēmumi līdz 2019. gada beigām būs radījuši vairāk nekā 100 darba vietas.

Uzņēmumi, kas vēlas attīstīt savu darbību Latgalē, ir jau gan reģionā strādājošie, kuriem "kļuvis par šauru", gan jauni. ZPR pārstāve pauda, ka uzņēmējdarbības attīstību veicina infrastruktūras - elektrības pieslēguma, pievadceļu - izveide, jo tieši šīs darbības no uzņēmējiem prasa lielākos ieguldījumus, tāpēc pašvaldības arvien vairāk iesaistās degradēto teritoriju sakārtošanā, ierīkojot tajās industriālās zonas.

Tāpat sapulcē pārrunāta iespēja tiešo nodokļu atvieglojumus saņemt par algu izmaksām. ZPR pārstāve skaidroja, ka šie atvieglojumi varētu būt attiecināmi uz tām nozarēm, kur lielākie līdzekļi nepieciešami tieši atalgojumam, piemēram, informācijas tehnoloģiju, šūšanas un tekstila nozarēm.

Ar ministru pārrunātas nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, kas atvieglotu jaunu uzņēmumu ienākšanu reģionā, izvērtēts Rīcības plāns Latgales reģiona ekonomiskajai izaugsmei 2018.-2021.gadam.

Maļina-Tabūne klāstīja, ka ar Gerhardu un ministriju izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība, tāpēc viņam par ieguldīto darbu pasniegts augstākais reģiona apbalvojums - Atzinības raksts -, savukārt ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktoram Raivim Bremšmitam - Pateicības raksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!