Foto: Reuters/Scanpix

Polijas Centrālās bankas prezidents Mareks Belka, kurš bija Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Eiropas departamenta vadītājs laikā, kad Latvijā sākās finanšu krīze un valdība vērsās SVF pēc palīdzības, intervijā žurnālam "Ir" par starptautiskā aizdevuma programmu atzīst: "Es vēl aizvien domāju, ka to paveikt nav iespējams. Bet latvieši ir pārcilvēki."

Viņš uzskata, ka šī panākuma atkārtošana Grieķijā ir pilnīgi nepaveicama. "Ļoti maz cilvēku SVF ticēja, ka tas ir izdarāms bez vienreizējas valūtas devalvācijas. Taču es droši vien labāk par citiem sapratu, ka tas bija viens no galvenajiem Latvijas ekonomiskās politikas un ne tikai ekonomiskās politikas balstiem. Atteikšanās no valūtas piesaistes nozīmētu atteikšanos no visas tautsaimniecības pārveides [pēc neatkarības]," skaidro Belka.

Vašingtonā gan redzējums bijis atšķirīgs – tur valdījis uzskats, ka izvairīties no devalvācijas bija neiespējami un tas destabilizētu valsti.

"Taču latvieši pierādīja, ka viņi ir pārcilvēki. Man vienreiz bija jāaizstāv Latvijas programma SVF valdē. Mazā Latvija tobrīd aizņēma pusi no SVF darba laika. Cilvēki no visām pasaules malām izteica pilnīgu neticību. Tā būšot vēl viena Argentīna. Es nezinu, vai es ticēju tam, kas man bija jāaizstāv, bet mēs programmu aizstāvējām," atminas amatpersona.

SVF piekrišanu aizdevuma programmai viņš skaidro ar latviešu apņēmību. "Latvieši pat teica apmēram tā: krīze, kāda krīze? Mums bija krīze, kad padomju vara deportēja mūsu cilvēkus uz Sibīriju. Šī nav krīze, tas ir grūts brīdis," viņš stāsta žurnālam "Ir", atzīstot kolektīvās atmiņas nozīmi grūtību pārvarēšanā.

Tomēr Belka arī norāda uz mācībām, proti, to ka šādas problēmas sev nedrīkst radīt. Arī bankas, viņaprāt, ir mācījušās no kļūdām: "[Zviedrijas centrālās bankas prezidents] Stefans Ingvess man reiz stāstīja: es tiem stulbeņiem [zviedru bankās] teicu, lai viņi nedara to, ko viņi dara, bet viņi neklausījās, teica, ka tas ir liels bizness, viss iet labi. Bet tā nebija, un viņiem bija jāmaksā, [sedzot zaudējumus simtiem miljonu eiro vērtībā]."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!