Gada inflācija Latvijā šā gada aprīlī ir palielinājusies par 0,3 procentpunktiem - līdz 8,8% - un pēc trīs mēnešu pārtraukuma atkal ir augstākā Eiropas Savienībā (ES), liecina trešdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.
Pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) iepriekš paziņotajiem datiem, kas aprēķināti pēc citas metodoloģijas, gada inflācija Latvijā aprīlī bija 8,9%.

Trīs iepriekšējos mēnešus visaugstākā inflācija ES bija Ungārijā, bet pirms tam vairākus gadus līderpozīcijās atradās Latvija.

Nākamā augstākā inflācija šā gada aprīlī bija Ungārijā - 8,7%, Igaunijā - 5,6% Lietuvā - 4,9% un Bulgārijā - 4,4%, liecina "Eurostat" dati. Zemākā inflācija savukārt bija Maltā, kur patēriņa cenas aprīlī samazinājās par 1,1%, Francijā cenu pieaugums bija 1,3% un Somijā - 1,5%.

Aprīlī, salīdzinot ar martu, 19 ES valstīs gada inflācija paaugstinājās, desmit valstīs pazeminājās un astoņās valstīs saglabājās nemainīga.

Visās 27 ES valstīs gada inflācija aprīlī bija 2,2%, salīdzinot ar 2,3% martā. Arī pirms gada aprīlī inflācija 25 ES valstīs bija 2,3%. Eirozonā gada inflācija aprīlī bija 1,9% un salīdzinājumā ar martu nebija mainījusies. Pirms gada aprīlī inflācija eirozonā bija 2,5%.

Eirozonas valstīs šā gada aprīlī viskrasāk pieaugušas izglītības pakalpojumu cenas - par 9,2%, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas - par 3,7% un viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas - par 3,1%. Savukārt sakaru pakalpojumu cenas eirozonā pazeminājušās par 2,2%, bet izklaides un kultūras pakalpojumu cenas nav mainījušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!