Foto: Shutterstock

Visaugstākais sieviešu-vadītāju īpatsvars Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū pērn bijis Latvijā – 47 % –, atklāts Eiropas Savienības (ES) Statistikas biroja ''Eurostat'', Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un citu ES dalībvalstu statistikas iestāžu kopīgi izstrādātajā publikācijā "Dzīve Eiropā: sievietes un vīrieši. Statistisks portrets".

Kopumā ES 2016. gadā tikai trešā daļa – 33 % – vadītāju bija sievietes.

Lai arī vidēji ES sieviešu ir par 5 % vairāk nekā vīriešu, vislielākā šī skaita atšķirība bija Latvijā – 18 %, Lietuvā – 17 % – un Igaunijā – 13 %–, savukārt Luksemburgā, Maltā un Zviedrijā vīriešu bija mazliet vairāk nekā sieviešu.

Publikācijā arī secināts, ka sievietes dzīvo ilgāk nekā vīrieši. Vidējais sievietes mūža ilgums ir 83,3 gadi, bet 5,4 gadiem mazāks – vīrieša 77,9 gadi.

Dalībvalstu starpā šī sieviešu un vīriešu vecumu atšķirība svārstījās no 10 līdz 11 gadiem Latvijā un Lietuvā līdz mazāk nekā četriem gadiem Dānijā, Īrijā, Kiprā, Nīderlandē, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē.

Rūpes par bērniem un māju visās ES dalībvalstīs vairāk uzņemas sievietes nekā vīrieši, vidēji ES – 79 % sieviešu pretstatā 34 % vīriešu. Lielākās atšķirības vērojamas Grieķijā – 85 % sieviešu un 16 % vīriešu – un Itālijā – 81 % un 20 % –, bet mazākās Zviedrijā – 74 % sieviešu un 56 % vīriešu – un Latvijā – 82 % un 57 %.

Publikācija pieejama šeit. Tajā ir trīs nodaļas: ''Sadzīve, izaugsme, novecošanās'', ''Mācības, darba dzīve, ienākumi'', ''Ēšanas, iepirkšanās, interneta lietošanas paradumi un socializēšanās''. Tekstus ilustrē infografikas ar visu ES dalībvalstu rādītājiem, līdz ar to katrā var atrast Latvijas vietu ES dalībvalstu vidū. Publikācijas pamatā ir ''Eurostat'' apkopotie nacionālo statistikas iestāžu dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!