Foto: LETA
Ceturtdien, 13. martā, Latvija kļuvusi par Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) 18. dalībvalsti. Latvijas pārstāvis ESM valdē ir finanšu ministrs Andris Vilks (V) un viņa vietniece – Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

"Solidaritāte un stingri nosacījumi – tas ir galvenais vēstījums un nostāja, ar kādu pievienojamies ESM un kopā ar citu eirozonas valstu finanšu ministriem pieņemsim visus galvenos lēmumus saistībā ar ESM," norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Finanšu ministrija norāda, ka vēl tikai pirms dažiem gadiem Eiropas valstis sniedza nepieciešamo finansiālo atbalstu Latvijai, kad bijām nonākuši smagā ekonomiskā situācijā. ESM būtība paredz sniegt finansiālu palīdzību grūtībās nonākušām valstīm, taču ar zināmiem nosacījumiem, garantējot, ka aizdotie līdzekļi tiks atdoti. Latvija pievienosies ESM kapitālam, kas sniedz atbalstu ESM izdotajiem vekseļiem un obligācijām, un nepieciešamības gadījumā valsts varēs saņemt finansiālo palīdzību no ESM.

Dalību ESM nosaka līgums, kurš paredz, ka, iestājoties eirozonā, Eiropas Savienības dalībvalstij ir jākļūst par ESM dalībnieci ar pilnām tiesībām un pienākumiem. Šā gada 30. janvārī Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Latvijas iestāšanos ESM, kā arī likumu par Latvijas pārstāvību ESM valdē un direktoru padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!