Foto: LETA
Latvija pašlaik ir uzņēmējdarbībai 22. labvēlīgākā valsts pasaulē, kas ir par vienu pozīciju augstāk nekā pirms gada, liecina trešdien publiskotais Pasaules Bankas (PB) un Starptautiskās Finanšu korporācijas (IFC) jaunākais pētījums "Doing Business 2016" ("Nodarbošanās ar biznesu 2016"), kurā izvērtēta uzņēmējdarbības vide 189 pasaules valstīs un teritorijās.

Tas bija sliktākais sniegums Baltijas valstu vidū. Lietuva, kas pērn tika ierindota 24. vietā, šogad reitingā ieņem 20. vietu, bet Igaunija ir pakāpusies par vienu pozīciju un šogad reitingā ir ierindota 16. vietā.

Kā pozitīvās lietas, ko uzņēmējdarbības veicināšanai pēdējā gada laikā paveikusi Latvija, reitinga veidotāji uzteica to, ka Latvijas ir atvieglojusi īpašuma nodošanas procesu, ieviešot jaunu pieteikuma formu šim procesam. Kredīta iegūšana Latvijā ir uzlabojusies, jo Latvija pieņēma jaunu likumu, kas pārvalda kredītbiroju licencēšanu un darbību, tādējādi uzlabojot kredīta informācijas sistēmu. Pozitīvi novērtēta arī līgumu spēkā stāšanās procesa atvieglošana, veicot tiesu restrukturizāciju un pieņemot specializētas tiesību normas, kas regulē vietējo arbitrāžu un brīvprātīgā vidutāja procesu. Darba tirgus regulējumā Latvija pēdējā gada laikā no trim līdz pieciem gadiem pagarinājusi viena fiksēta termiņa līguma maksimālo ilgumu.

Kā negatīvas tendences Latvijas uzņēmējdarbības regulējuma vidē "Doing Business" autori min būvatļauju izsniegšanai nepieciešamā laika pagarināšanu, nodokļu nomaksas sarežģīšanu, likvidējot iespēju uzkrājumos ieskaitīt tā dēvētos sliktos parādus, lai gan vienlaikus Latvija samazināja darba devēju veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas likmi.

Latvija pēc uzņēmējdarbības sākšanas procesa izvērtējuma ierindota 27. vietā, būvatļauju saņemšanas rādītājā - 30. vietā, pēc elektrības saņemšanas rādītāja - 65. vietā, īpašuma reģistrēšanas rādītājā - 23. vietā, kredīta saņemšanas rādītājā - 19. vietā, mazākuma investoru aizsardzības rādītājā - 49. vietā, nodokļu nomaksas procesa izvērtējumā - 27. vietā, līgumu apstiprināšanas rādītājā - 25. vietā, pārrobežu tirdzniecības rādītājā - 22. vietā, bet maksātnespējas procesa izvērtējumā - 43. vietā.

Lietuvas sniegumu pēdējā gada laikā "Doing Business" autori uzteica ar trīs pozitīvām pārmaiņām: pievienotās vērtības nodokļa (PVN) reģistrācijas tiešsaistē ieviešanu, kas atvieglo uzņēmējdarbības sākšanu, laika, kas nepieciešams elektrības savienojuma izveidei, saīsināšanu, nosakot maksimālo termiņu ārējā elektrības savienojuma darbu pabeigšanai, kā arī mazākuma investoru aizsargāšanas nostiprināšanu, aizliedzot meitasuzņēmumiem iegādāties māteskompānijas emitētas akcijas.

Lietuva uzņēmējdarbības sākšanas rādītājā ierindota 8.vietā, būvatļauju saņemšanas rādītājā - 18.vietā, pēc elektrības saņemšanas rādītāja - 54.vietā, pēc īpašuma reģistrēšanas rādītāja - 2.vietā, pēc kredīta saņemšanas rādītāja - 28.vietā, pēc mazākuma investoru aizsardzības - 47.vietā, pēc nodokļu nomaksas procesa rādītāja - 49.vietā, pēc līgumu apstiprināšanas rādītāja - 3.vietā, pēc pārrobežu tirdzniecības rādītāja - 19.vietā, bet pēc maksātnespējas risināšanas rādītāja -70.vietā

Igaunijā kā pozitīva tendence uzņēmējdarbības vides uzlabošanā minēts tas, ka tagad ir atļauts kompānijas reģistrācijas brīdī minimālo kapitālu glabāt noguldījumā, kas atvieglo uzņēmējdarbības sākšanu.

Igaunija uzņēmējdarbības sākšanas rādītājā ierindota 15.vietā, būvatļauju saņemšanas rādītājā - 16.vietā, bet pēc elektrības saņemšanas rādītāja - 34.vietā, īpašuma reģistrēšanas rādītājā - 4.vietā, kredīta saņemšanas rādītājā - 28.vietā, mazākuma investoru aizsardzībā - 81.vietā, nodokļu nomaksā - 30.vietā, līgumu apstiprināšanas rādītājā - 11.vietā, pārrobežu tirdzniecības rādītājā - 24.vietā, bet maksātnespējas risināšanas rādītājā - 40.vietā.

Vairākas vecās Eiropas Savienības valstis krietni atpaliek no Baltijas valstīm uzņēmējdarbības labvēlīguma jomā. Piemēram, Spānija šāgada pētījumā atvēlēta tikai 33.vieta, Beļģijai - 43.vieta, Grieķijai un Luksemburgai - attiecīgi 60.un 61.vieta.

Vācija ieņem 15.vietu, Šveice ierindota 26.vietā, Japāna - 34.vietā, Krievija - 51.pozīcijā, Ķīnai - 84.vietā.

Gruzija ieņem 24. vietu, Armēnija - 35. vietu, Kazahstāna - 41. vietu, Baltkrievija - 44. vietu, bet Ukraina - 83. vietu.

Par pasaulē vislabāko valsti uzņēmējdarbībai PB pētnieki jau desmito gadu pēc kārtas atzinuši Singapūru, kurai seko Jaunzēlande, Dānija, Dienvidkoreja, Honkonga, Lielbritānija, ASV, Zviedrija, Norvēģija un Somija.

Visvājākie rādītāji ir Kongo Demokrātiskajai Republikai, Centrālāfrikas Republikai, Venecuēlai, Dienvidsudānai, Lībijai un Eritrejai, kuras ierindotas 184.-189. vietā.

"Doing Business 2016" ir jau 13. pētījums par mazo un vidējo uzņēmumu novērtējumu par regulējumu, kas ietekmē uzņēmējdarbību.

Pētījumā uzņēmējdarbības vides labvēlīgums vērtēts, ņemot vērā tādus šo vidi raksturojošus faktorus kā uzņēmējdarbības sākšana, licenču iegūšana, darba likumi, īpašuma reģistrācija, kredītu pieejamība, investoru aizsardzība, ārējā tirdzniecība, līgumu nosacījumu ievērošana un uzņēmējdarbības izbeigšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!