Foto: DELFI

Latvija patlaban nevar atļauties jaunas subsīdijas elektoenerģijas ražošanai jeb "OIK-2", teic ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Žurnāls "Ir" ceturtdien vēstīja, ka Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paspārnē top plāni jaunām subsīdijām elektroenerģijas ražošanai jeb likumprojekts "OIK–2".

Ekonomikas ministrs atzina, ka viņš ir dzirdējis par šādu iniciatīvu, bet detaļas nezina, jo viņa vadītā ministrija šāda dokumenta izstrādē nav piedalījusies.

Viņš norādīja, ka Latvijas ekonomika patlaban ieiet konkurētspējas fāzē, tāpat izstrādāts regulējums, kas rūpniekiem ļauj iegādāties enerģiju par konkurētspējīgu cenu. "Tāpēc esmu ļoti piesardzīgs pret jebkurām iniciatīvām, kas prasa papildus subsīdijas. Patlaban mēs noteikti nevaram atļauties "OIK–2"," piebilda Ašeradens.

Pēc ministra domām, ir vairākas iespējas, kā attīstīt "zaļo" enerģiju, piemēram, veidot vēja parkus, kā Vācijā un Austrijā, veidot enerģijas izsoļu sistēmu utt.

Žurnāla "Ir" rīcībā nonācis Elektroenerģijas ražošanas no atjaunīgajiem energoresursiem (AER) veicināšanas likuma projekts un to pavadoša prezentācija. Likumprojektā paredzētas subsīdijas, kuras, tāpat kā OIK, tiktu iestrādātas elektrības tarifā. Tām noteikts arī maksimālais apmērs – 35 eiro par megavatstundu (MWh). Izsoles par tiesībām saņemt atbalstu plānots sāk rīkot ne vēlāk kā 2020. gada beigās, un prezentācijā teikts, ka 2030. gadā izmaksājamais atbalsts virs tirgus cenas varētu sasniegt 45 miljonus eiro.

Vienlaikus Likumprojekta izstrādātāji gan noliedz, ka tiek plānots "OIK–2". Par likumprojektu atbildīgais prezidenta ekonomikas padomnieks Andis Jēkabsons un viņa pieaicinātie eksperti - Enerģētikas drošības komisijas vadītājs Juris Ozoliņš un Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes loceklis Kristaps Stepanovs - "Ir" norādījuši uz likumprojektā iestrādātajiem elementiem, kuriem būtu jānovērš iepriekšējās nelaimīgās pieredzes atkārtošanās. Pretstatā OIK maksājumiem, kurā tika iekļauts obligātais iepirkums no ražotājiem un jaudas maksājums "Latvenergo" par TEC-1 un TEC-2, jaunajā mehānismā atbalstu maksātu tikai par faktiski tirgū pārdoto elektrību. Savukārt 35 eiro noteikti kā griesti - uz atbalstu pretendējošie piedalītos izsolē, un maksājumus saņemtu tas, kurš pieprasa mazāko atbalsta līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!