Foto: Reuters/Scanpix

Sarunas par Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu turpina arī Latvija un AS "Latvenergo", apliecināja Ekonomikas ministrijā (EM).

Sarunas notiek gan valstu līmenī trīspusēji, gan potenciālo investoru līmenī četrpusēji.

"Ar lielāku vai mazāku intensitāti Visaginas AES projekta sarunas turpinās, tajā skaitā arī ar Latvijas un "Latvenergo" līdzdalību. Tiesa, projektā joprojām ir daudz svarīgu neatrisinātu jautājumu, daļa no kuriem ir risināma valstiskā līmenī, kā, piemēram, kodoldrošības jautājumi un atbildība par iespējamā kaitējuma nodarīšanu, radioaktīvo atkritumu uzglabāšana," norādīja ministrijā, piebilstot, ka daļa jautājumu ir risināmi kompāniju līmenī savā starpā.

EM uzsvēra, ka Latvija atbalsta "Latvenergo" iesaisti Visaginas AES projektā, ja vien projekts tiek pienācīgi sagatavots un līdzdalība ir ekonomiski izdevīga.

Jau ziņots, ka 2012.gadā konsultatīvajā referendumā par Visaginas AES projektu lietuvieši visai pārliecinoši pauda noraidošu attieksmi pret jaunas kodolspēkstacijas būvi. Balsojumā, kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, projektu atbalstīja tikai 34,09%, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Savukārt 2014.gadā Lietuvas Enerģētikas ministrija ar Visaginas AES projekta stratēģisko investoru - Japānas kompāniju "Hitachi" - parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz izveidot projekta starpposma kompāniju. Dokumentā paredzēts, ka puses kopīgi veiks sagatavošanas darbus šādas kompānijas izveidei. Pēc tam potenciālajiem investoriem tiks iesniegts attiecīgs piedāvājums.

Savukārt šā mēneša sākumā Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs medijiem atklāja, ka atsākušās sarunas ar Igauniju par Visaginas AES projektu. Viņš norādīja, ka patlaban Lietuvas un Igaunijas eksperti diskutē par to, kura valsts uzņemsies "kodolrisku", ja šāds objekts tiks būvēts.

"[Tiek apspriests], vai nasta gulsies uz vienas valsts pleciem vai to dalīs visas trīs valstis," Butkevičs sacījis intervijā nacionālajai televīzijai.

Latvijas un Igaunijas pozīcija paredz, ka tās projektā piedalīsies tikai tad, ja tas būs konkurētspējīgs un ekonomiski izdevīgs, tādēļ tās gaida jaunas ziņas no Lietuvas par investīciju atdevi.

Stratēģiskā investora - Japānas enerģētikas koncerna "Hitachi" - pārstāvji izteikušies, ka projektā vajadzētu piedalīties visām trijām Baltijas valstīm. Tā uzskata arī Lietuvas premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!