Foto: AFP/Scanpix
Latvija un Indija ir ieinteresētas paplašināt sadarbību IKT, transporta, pārtikas ražošanas un farmācijas jomā, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) 14. septembrī tikās ar Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministru Ravi Šankaru Prasadu, lai pārrunātu Latvijas un Indijas divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus.

"Latvijas un Indijas ekonomiskajam dialogam ir ielikts labs pamats. To apliecina fakts, ka Latvijas un Indijas uzņēmēju sadarbība gadu no gada kļūst arvien aktīvāka un vairāki Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumi jau ir atvēruši filiāles Indijā," atzina Ašeradens.

Viņš piebilda, ka Latvija saredz vēl lielākas divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas tādās jomās kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, elektronika, pārtikas ražošana, transports un loģistika, farmācija u.c.

Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministrs tikšanās laikā atzina, ka Indija ir ieinteresēta paplašināt divpusējo ekonomisko sadarbību ar Latviju, un aicināja Latvijas uzņēmējus piedalīties Indijas-Eiropas biznesa forumā, kas notiks šā gada decembrī Indijā.

Lai arī iepriekšējos gados Latvijas un Indijas divpusējās tirdzniecības apjomi kritās, 2015.gadā tie uzrādīja kāpumu - par 12,4% salīdzinājumā ar 2014.gadu, un šī tendence saglabājas arī šogad. 2015.gadā Indija bija 40.lielākā Latvijas ārējās tirdzniecības partnere. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Indiju ir iekārtas, elektroniskās ierīces, metāla izstrādājumi, koka izstrādājumi, optiskās iekārtas, minerālie produkti un ķīmiskās rūpniecības produkti. Savukārt no Indijas Latvija galvenokārt importē plastmasas un gumijas izstrādājumus, ķīmiskās rūpniecības produktus, tekstilizstrādājumus, metāla izstrādājumus, pārtikas produktus u.c.

Indijas investori Latvijā aktīvāk sāka ienākt pēdējos gados un 2015. gadā Indijas investīciju apjoms Latvijā sasniedza 1,16 miljonus eiro. Pašlaik Latvijā darbojas 114 Latvijas un Indijas kopuzņēmumi. Latvijas investīciju apjoms Indijā ir mazāks par 100 000 eiro.

Indijas elektronikas, informācijas tehnoloģiju un tieslietu ministrs Ravi Šankars Prasads šonedēļ darba vizītē viesojas Latvijā. Vizītes laikā ministram paredzētas tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK), Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LNNK), kā arī dalība seminārā par informācijas tehnoloģiju (IT) nozari Rīgas IT Demo centrā un Rīgas brīvostas apmeklējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!