Foto: AFI

Latvijas un Krievijas muitas vadītāji vienojušies par sadarbību muitas kontroles jomā un robežšķērsošanas paātrināšanas pasākumu īstenošanā, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Pagājušajā nedēļā notika VID Muitas pārvaldes vadības darba vizīte Krievijas Federālajā muitas dienestā, kuras laikā VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis un Krievijas Federālā muitas dienesta vadītājs Andrejs Beļjaņinovs parakstīja vienošanās par sadarbību muitas kontroles jomā un operatīvu informācijas apmaiņu gadījumos, kad uz Latvijas un Krievijas robežas izveidojas kāda iepriekš neparedzama situācija, kas varētu negatīvi ietekmēt transportlīdzekļu robežšķērsošanas un preču pārvietošanas procesu.

Tikšanās laikā abas puses atzīmēja līdzšinējo efektīvo sadarbību starp Latvijas un Krievijas muitas dienestiem un uzsvēra, ka panāktās vienošanās par datu, kas iegūti skenēšanas iekārtu izmantošanas rezultātā, un datu, kas raksturo pāri Latvijas un Krievijas valsts robežai pārvietoto preču un transportlīdzekļu muitas kontroles rezultātus, apmaiņu veicinās muitas kontroles pasākumu efektīvu īstenošanu uz abu valstu robežas.

Abu valstu muitas administrāciju vadītāji atzina, ka sadarbības uzlabošana, nodrošinot savstarpēju operatīvu informācijas apmaiņu par nestandarta vai ārkārtas situāciju, kas ietekmē muitas kontroles punkta caurlaides spēju, izveidošanos uz robežas un darbībām to novēršanai, sekmēs transportlīdzekļu robežšķērsošanas un preču pārvietošanas procesu. Divpusējās sadarbības dokumenti paredz kārtību, kādā rīkojas abu valstu muitas dienestu amatpersonas, lai paātrinātu muitas kontroles pasākumus uz robežas un veicinātu abu dienestu sadarbību muitas kontroles punktu līmenī.

Latvijas un Krievijas muitas dienestu vadītāji pārrunāja jautājumus saistībā ar muitas kontroles punktu uz Latvijas un Krievijas valsts robežas modernizācijas procesa abpusēju saskaņošanu, kā arī abu valstu muitas dienestu sadarbības plāna noslēgšanu ar mērķi mazināt transportlīdzekļu rindas muitas kontroles punktos uz Latvijas un Krievijas robežas pirmssvētku un pēcsvētku laikā no šā gada 25.novembra līdz 2015.gada 1.februārim.

Tika pārrunāta arī pilotprojekta "Vienotais zaļais koridors" fiziskām personām, kuru bagāžā nav deklarējamo preču, ieviešana muitas kontroles punktā "Grebņeva-Ubiļinka". Notika arī informācijas apmaiņa par atklātajiem muitas noteikumu pārkāpumiem, kas ir saistīti ar preču un transportlīdzekļu pārvietošanu pāri Latvijas un Krievijas robežai.

Uz Latvijas un Krievijas robežas darbojas trīs autoceļu muitas kontroles punkti - Grebņevā, Terehovā un Vientuļos, un trīs dzelzceļa muitas kontroles punkti - Indrā, Kārsavā un Zilupē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!