Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) vēstulē Ekonomikas ministrijai norāda, ka ir atcelta derogācija jeb atkāpe, kas atļāva Latvijai atlikt dabasgāzes tirgus atvēršanu, trešdien Saeimas tautsaimniecības komisijas sēdē deputātus informēja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre uzsvēra, ka tas ir būtisks jaunums, kas deputātiem jāņem vērā, lemjot par grozījumiem Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus atvēršanu 2017. gadā.

"EK skaidri pasaka, ka derogācijas atcelšanai ir divi faktori - Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināla darbība komplektā ar Klaipēdas-Kiemenai gāzes vada attīstību," uzsvēra ministre.

EK vēstulē ministrijai uzsvērts, ka 2015. gada decembrī, kad Klaipēdas-Kiemenai gāzes vads sāks darboties, varēs uzskatīt, ka Latvija vairs nav izolēts tirgus un uz valsti attieksies Gāzes direktīvā noteiktās prasības.

Tajā pašā laikā EK pauž bažas par valsts un AS "Latvijas Gāze" (LG) 1997. gadā noslēgto uzņēmuma privatizācijas līgumu, kas paredz LG ekskluzīvas tiesības uz Latvijas gāzes apgādi līdz 2017. gada 3. aprīlim.

Ņemot vērā šo līgumu, kas apgrūtina pilnīgu Gāzes direktīvas ieviešanu Latvijā, EK tomēr uzsver, ka pēc 2017. gada 3. aprīļa Latvijā jābūt pilnībā pārņemtai Gāzes direktīvai.

Kā ziņots, Saeima šā gada 22. oktobrī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017. gada 3. aprīļa, kā arī uzņēmuma "Latvijas Gāze" sadalīšanas nosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!