Foto: Shutterstock
Pētniecības institūta "Heritage Foundation" un "The Wall Street Journal" izveidotajā 2013.gada pasaules valstu ekonomiskās brīvības reitingā Latvija ieņem 55.vietu, gada laikā pakāpjoties par vienu pozīciju.

Visaugstākais ekonomiskās brīvības indekss piešķirts Honkongai, bet otro vietu ieņem Singapūra.

Savukārt trešo, ceturto un piekto vietu valstu ekonomiskās brīvības reitingā ieņem attiecīgi Austrālija, Jaunzēlande un Šveice.

Starp desmit ekonomiski brīvākajām pasaules valstīm ir arī Kanāda, Čīle, Maurīcija, Dānija un ASV.

Igaunija gada laikā pakāpusies par trīs pozīcijām, ieņemot 13.vietu, bet Lietuva pakāpusies par vienu vietu līdz 22.vietai.

Tikmēr valstis ar pašu zemāko ekonomisko brīvību ir Ziemeļkoreja, Kuba, Zimbabve, Venecuēla un Eritreja.

"Heritage Foundation" reitingā izvērtēta ekonomiskā brīvība pavisam 177 pasaules valstīs. Indekss veidots, izvērtējot tādus faktorus kā tirdzniecības politika, nodokļu slogs, valsts iejaukšanās ekonomiskajos procesos, monetārā politika, kapitāla plūsmas un ārvalstu investīcijas, banku un finanšu sektors, īpašuma tiesības un korupcijas līmenis.

Indeksā ir izmantoti rādītāji no 100, kas ir pilnīgi brīva ekonomika, līdz 0 - pilnīgi nebrīva ekonomika. Valstis ar indeksa vērtību 80 vai vairāk uzskata par ekonomiski brīvām, no 70 līdz 79,9 - pārsvarā brīvām, no 60 līdz 69,9 - mēreni brīvām, no 50 līdz 59,9 - pārsvarā nebrīvām un ar indeksa vērtību zem 50 - par apspiestām.

Ekonomiski visbrīvākās valsts Honkongas rādītājs ir 89,3 punkti, Igaunijai - 75,3, Lietuvai - 72,1 un Latvijai - 66,5.

Savukārt Ziemeļkorejas ekonomiskā brīvība novērtēta ar 1,5 punktiem.

Igaunijas un Lietuvas ekonomika, pēc "Heritage Foundation" vērtējuma, ir pārsvarā brīva, bet Latvijas ekonomika - mēreni brīva.

Pilnīgi brīvas ekonomikas ir vien piecās no sarakstā iekļautajam valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!