Foto: DELFI

Patlaban Latvijai nav nekāda pamata aizliegt Norvēģijas lašu importu, līdzīgi kā to plāno darīt Krievijas Federācijas sanitārie dienesti, atzina Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Anna Joffe.

"Līdz šim ne Latvijā, ne Eiropas Savienībā veiktajās laboratoriskā monitoringa pārbaudēs pārkāpumi, kas saistīti ar pārtikas riskiem, nav konstatēti. Līdz ar to Latvijai patlaban nav pamata aizliegt Norvēģijas lašu ievešanu," sacīja Joffe.

Viņa arī norādīja, ka nepieciešamības gadījumā lēmumu par Norvēģijas lašu aizliegumu var pieņemt tikai Eiropas Komisija, jo Norvēģija ir Eiropas ekonomiskās zonas valsts.

Kā ziņots, Maskava plāno aizliegt Norvēģijas lašu importu, jo pārtikas kvalitātes sanitārie dienesti nonākuši pie jauna analītiska secinājuma, apgalvojot, ka Norvēģijas laši audzēšanas fermās netiekot uzturēti atbilstoši Krievijas produktu sanitārajiem standartiem, vēsta "Reuters".

Krievijas sanitāro institūciju pārstāvji medijiem atklājuši, ka vairāki Norvēģijas lašu audzētāji nav devuši krievu speciālistiem pielaides, lai tie varētu pārliecināties, kādos apstākļos tiek audzēti laši, kas vēlāk nonāk Krievijas tirgū.

Norvēģijas ražotāji šādas apsūdzības kategoriski noliedz. Norvēģija ir pasaulē lielākais lašu produkcijas eksportētājs, savukārt tās lielākais tirgus ir tieši Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!