Foto: Reuters/Scanpix

Rubļa vērtības krasais kritums ietekmēs patēriņa samazināšanos Krievijas tirgū un skars vēl daudzas preču kategorijas, tikmēr eksportējošie uzņēmēji meklē risinājumus, kā saglabāt pozīcijas kaimiņvalsts tirgū, atzina AS "Latvijas balzams" komunikāciju vadītāja Dana Hasana.

"Tā kā līgums ar produkcijas izplatītāju Krievijā ir slēgts eiro valūtā, teorētiski esam pasargāti no valūtas kursa svārstībām. Taču rubļa kritums ilgtermiņā, protams, ietekmē patēriņa kritumu Krievijas tirgū, un agri vai vēlu tas skars vēl daudzas preču kategorijas," sacīja Hasana.

Viņa arī atzina, ka "Latvijas balzams" patlaban aktīvi strādā ar savu partneri Krievijā, lai meklētu sarežģītās situācijas risinājumu.

"Meklējam risinājumus, kā saglabāt savas pozīcijas veikalu plauktos, jo cenas kopš gada sākuma ir būtiski cēlušās arī "Latvijas balzama" produkcijai. Ir jāpieliek daudz enerģijas, lai varētu izpildīt plānoto, esam strādājuši arī ar risku diversifikāciju, lai balansētu situāciju. To ir izdevies izdarīt, neskatoties uz grūtībām Krievijas tirgū," sacīja uzņēmuma pārstāve.

Tikmēr "Latvijas balzama" valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš šodien notiekošajā konferencē par ģeopolitiskajām un nacionālajām interesēm Latvijas un Krievijas attiecībās atzina, ka rubļa vērtības krišana nav tik dramatiska, raugoties no izejvielu iegādes perspektīvas.

Ražotājiem, kuri produktu izejvielas importē no Krievijas, šis brīdis, kad rūk Krievijas rubļa vērtība, ir izdevīgākais, atzina uzņēmuma vadītājs.

Kā ziņots, Krievijas rublis otrdien piedzīvoja būtisku vērtības kritumu. Pēc dienas pirmajā pusē piedzīvotās straujās lejupslīdes rubļa vērtība pēcpusdienā atguvās. Plkst.15.45 pēc Maskavas laika (plkst.14.45 pēc Latvijas laika) rubļa vērtība attiecībā pret dolāru bija atguvusi apmēram astoņus rubļus pēc tam, kad aptuveni 15.15 rubļa vērtība pret eiro bija pārsniegusi 100 rubļu atzīmi. Plkst.15.45 viens eiro Maskavas biržā maksāja 92,5 rubļus.

Savukārt rubļa vērtība pret ASV dolāru pēc 80 rubļu atzīmes pārsniegšanas bija atguvusies līdz 72,61 rublim.

Krievijas Centrālā banka šodien ārkārtas sanāksmē pieņēma negaidītu lēmumu būtiski paaugstināt bāzes procentu likmi, tādējādi cenšoties apturēt nacionālās valūtas vērtības kritumu. Banka bāzes procentu likmi paaugstinājusi no 10,5% uz 17%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!