Foto: DELFI

Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) aktīvi atbalstījušas vairākas valstis, tostarp ASV, Igaunija un Zviedrija, pastāstīja organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks Duglass Francs.

Runājot par OECD Padomes pieņemto lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā, Francs atzina, ka tajā laikā neesot bijis sēdē, jo atradies Berlīnē. Neskatoties uz to, viņam zināms, ka vairākas valstis aktīvi atbalstīja lēmumu uzaicināt Latviju pievienoties organizācijai un starp tām bija arī ASV, Igaunija un Zviedrija. "Ļoti daudzas valstis iestājās par to, aktīvi atbalstīja, līdz ar to lēmums tika pieņemts vienbalsīgi," sacīja amatpersona.

Francs arī zināja sacīt, ka ļoti intensīvi Latviju aizstāvējis Igaunijas vēstnieks. "Viņš spīdoši runāja par Latviju un pauda gandarījumu, ka OECD pievienosies vēl viena Baltijas valsts. Saprotiet, OECD dalībvalstīm ir nepārprotama izpratne, ka Latvija ļoti nopietni uzsvērusi šo procesu, ka tā būs nopietna balss pie diskusiju galda," sacīja Francs.

Organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks arī pauda viedokli, ka tagad Latvija un Igaunija varēs sniegt palīdzīgu roku Lietuvai, kas tagad risina jautājumus par pievienošanos organizācijai. Tāpat Latvija var sniegt ļoti lielu palīdzību Moldovai, Gruzijai un Ukrainai, daloties ar savām zināšanām. "Ir ļoti daudz jomu, kur Latvija tiks pieaicināta kā eksperte. Jūsu valstij ir ļoti nozīmīga informācijas bagāža, bet mēs varam arī iemācīt, kā šīs zināšanas papildināt," apliecināja Francs.

Runājot par Latvijas iestāšanās sarunu gaitu, Francs uzsvēra, - ja OECD dalībvalstīm būtu kādas šaubas par valsts atbildību, tā netiktu uzaicināta pievienoties. "Tomēr tas nenozīmē, ka viss darbs jau ir paveikts. Vēl ļoti daudzas lietas ir tikai priekšā. Būs aktīvi jāstrādā arī pie tās pašas profesionālu padomju atjaunošanas lielākajās valsts kapitālsabiedrībās. Visi vēlas redzēt caurskatāmu un efektīvu valdību. Taču tas nemazina mūsu pārliecību, ka Latvija ir lieliska valsts dalībai OECD, un organizācijas dalībvalstis to ir novērtējušas," piebilda amatpersona.

Jau vēstīts, ka OECD Padome pieņēmusi lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā. Nākamais solis pēc OECD Padomes lēmuma uzaicināt Latviju pievienoties OECD būs Latvijas Republikas pievienošanās līguma OECD parakstīšana, kas notiks Parīzē OECD ikgadējās ministru sanāksmes laikā 2.jūnijā. Pēc līguma parakstīšanas un ratifikācijas Saeimā Latvija kļūs par pilntiesīgu OECD dalībvalsti.

Paredzēts, ka iestāšanās pašlaik 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas, iepriekš skaidroja Ārlietu ministrijā.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tostarp par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu. Tāpat tiks uzlabotas un pilnveidotas valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanas. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!