Foto: LETA

Šogad jau 15 ārvalstu uzņēmumi ir pieņēmuši pozitīvu lēmumu investēt Latvijā, kopumā dažādos ražošanas vai konsultāciju projektos ieguldot ap 11,5 miljoniem eiro (8,1 miljonu latu). Šiem projektiem pilnībā īstenojoties tikšot radītas 568 jaunas darba vietas, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) apkopotā informācija.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar ārvalstu uzņēmumiem un nozarēm, kuras šķiet interesantas investoriem. Tiesa, LIAA sarunas un juridisko nianšu saskaņošana ar atsevišķiem investoriem vēl turpinās, tāpēc ir arī uzņēmumi, kuru nosaukums un paredzamo investīciju apjoms vēl netiek atklāts.

Autobusu komplektēšanas ražotne


Foto: DELFI

Nīderlandes mašīnbūves kompānija "VDL Group" pieņēmusi lēmumu Jelgavā atvērt autobusu komplektēšanas ražotni. Plānotās investīcijas ir viens miljons eiro (700 000 latu), bet jaunradīto darba vietu skaits - 220.

Mitro salvešu ražotne Liepājā


Foto: DELFI

Krievijas tekstila ražošanas uzņēmums "Cotton Club" pieņēmis lēmumu atvērt ražotni Liepājā, lai ražotu dažādas higiēniskās tekstila preces. Galvenais uzņēmuma eksporta tirgus būs Krievija, bet tas izskata arī paplašināšanās iespējas uz Rietumiem. Sākotnējais darbinieku skaits ražotnē būs vairāk nekā 40, bet pēc projekta pilnīgas īstenošanas, to plānots palielināt līdz 150 darbiniekiem. Plānotās investīcijas ir 2-4 miljoni eiro (no 1,41 miljona līdz 2,81 miljonam latu) .

Šveicieši veido globālo biznesa pakalpojumu centru


Foto: DELFI

Šveices "Intrum Justitia" pieņēmusi lēmumu Rīgā veidot globālo biznesa pakalpojumu centru savas grupas uzņēmumiem, nodrošinot programmatūras uzturēšanu, kā arī jaunu programmatūru izstrādi. Jaunradīto darba vietu skaits būs 77, bet plānotās investīcijas vēl netiek atklātas.

Zviedrijas metālapstrādes uzņēmums paplašinās


Foto: LETA

Kāds Zviedrijas metālapstrādes uzņēmums, kura nosaukums pagaidām vēl netiek atklāts, plāno paplašināt esošo darbību Latvijā, investīcijas paredzot produktu apstrādes procesu uzlabojumiem. Jaunradīto darbavietu skaits plānots līdz 50, bet investīcijas - ap 2,8 miljoniem eiro (1,96 miljoni latu).

Mašīnbūvētājs 'Bucher Schoerling' izvērš darbību


Foto: DELFI

Šveices mašīnbūves uzņēmums "Bucher Schoerling" paplašinās esošo darbību Ventspilī, lai šeit nodrošinātu pilnu produkcijas montāžas ciklu. Plānotās investīcijas - 0,5 miljoni eiro (0,35 miljoni latu), bet no jauna tiks izveidotas 30 darbavietas.

Vācu kabeļu ražotājs paplašināsies Rēzeknē


Kāda pagaidām vēl vārdā nenosaukta Vācijas elektronikas kompānija, kas ar LIAA atbalstu ienāca Latvijā 2011.gadā un nodarbojas ar optisko kabeļu ražošanu, nolēmusi paplašināt darbību Rēzeknē. Plānotās investīcijas netiek atklātas, bet jaunradīto darbavietu skaits varētu būt 15.

Stikla un metāla iepakojuma ražotnes izpelšanās Salacgrīvā


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kāda pagaidām vēl vārdā nenosaukta Nīderlandes metālapstrādes kompānija, kas specializējas stikla un metāla iepakojuma ražošanā, paplašina esošo darbību Latvijā. Salacgrīvā ir uzsākta būvniecība, lai paplašinātu metālu aerosolu ražošanas līniju. Plānotās investīcijas nav zināmas, bet no jauna tikšot izveidotas septiņas darbavietas.

Biznesa pakalpojumu centrs Iecavā


Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē vadošajiem vācu kanvas druku ražotajiem, kurš pēc ilgtermiņa sadarbības ar Latvijas koka rāmju piegādātāju, 2012.gadā izlēma izveidot koka rāmju ražotni Latvijā, 2013.gadā izveidojis pakalpojumu centru, kas nodarbojas ar centralizētu IT pakalpojumu sniegšanu visai uzņēmuma grupai.

Plānotās investīcijas neesot zināmas, bet jaunradīto darbavietu skaits sasniegšot septiņas.

Nanotehnoloģiju ražotne autoceļu pārklājumiem


Foto: DELFI

Kāds pagaidām vēl vārdā nenosaukts Vācijas uzņēmums pieņēmis lēmumu Latvijā izveidot ražotni, kurā tiks ražoti produkti uz nanotehnoloģiju bāzes, kas tiek izmantoti, piemēram, ceļu pārklājumam. Plānotās investīcijas būšot 700 000 eiro (490 000 latu), kā arī tiks radītas trīs jaunas darbavietas.

Ēku projektētājs un celtnieks no Īrijas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāda pagaidām vēl vārdā nenosaukta ēku projektēšanas un celtniecības kompānija no Īrijas izlēmusi atvērt biroju Rīgā, kur sākuma stadijā tiktu nodarbināti 1-3 darbinieki (arhitekti, ēku dizaineri). Darbs Rīgas birojā ir saistīts ar ēku projektēšanu un dizainu kompānijas klientiem Īrijā un Francijā. Plānotās investīcijas netiek atklātas.

Briti piedāvā sadarbību satelītu datu analizēšanas jomā


Foto: AFP/Scanpix

Kosmiskās aviācijas uzņēmums "Astrosat" no Apvienotā Karalistes Ventspilī ir uzsācis jaunu sadarbības projektu ar Latviju satelītu datu analizēšanas jomā.  Kompānija piedāvās dažādus pakalpojumus gan satelītu datu analizēšanā, gan izstrādājot jaunus zinātniskos izpētes produktus. Darbinieku skaits sākotnēji plānots 1 - 3, bet investīcijas vēl nav zināmas.

Jauns darba galdu apkopes pakalpojumu centrs

Foto: Shutterstock

Kāds Lielbritānijas uzņēmums, kas nodarbojas ar darba galdu apkopi, pieņēmis lēmumu atvērt Latvijā FANUC darba galdu apkopes pakalpojumu centru. Darbinieku skaits būšot 1-2, bet plānotās investīcijas netiek atklātas.

Arābu Emirātu uzņēmums veidos starptautisku biznesa konsultāciju centru


Foto: Reuters/Scanpix

Kāds konsultāciju pakalpojumu uzņēmums no Apvienotajiem Arābu Emirātiem janvārī reģistrējis meitas uzņēmumu Latvijā, kas Rīgā nodarbosies ar konsultāciju sniegšanu par investīciju iespējām, importu/eksportu un uzņēmējdarbības uzsākšanu Latvijā. Uzņēmums galvenokārt fokusējas uz klientiem no Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Sākotnēji ir plānots nodarbināt vienu darbinieku, bet paredzētās investīcijas vēl netiek atklātas.

Norvēģi Jelgavā izveidos industriālo mikseru ražotni


Foto: Publicitātes foto

Kāds Norvēģijas metālapstrādes uzņēmums, kas galvenokārt nodarbojas ar iekārtu ražošanu pārtikas rūpniecībai, ir pieņēmis lēmumu Jelgavā izveidot industriālo mikseru ražotni sadarbībā ar vietējo partneri. Plānotās investīcijas būšot 2,5 miljoni eiro (1,75 miljoni latu).

Lielbritānijas apģērbu veikali 'Blue Inc' ienāk Latvijā


Foto: DELFI

Lielbritānijas apģērbu tirdzniecības uzņēmums "Blue Inc" parakstījis franšīzes līgumu ar "Baltika Group", kas pārstāvēs šo zīmolu Baltijas valstīs. Apģērbu veikali tiks atvērti šā gada otrajā pusē Rīgā, Valmierā, kā arī Tallinā. Lielbritānijā "Blue Inc" veikali piedāvā brīvā stila vīriešu, sieviešu un jauniešu modi, bet Baltijas valstīs tas koncentrēs uzmanību uz vīriešu apģērbu piedāvājumu par pieņemamu un samērīgu cenu. Trīs gadu laikā Baltijas valstīs plānots atvērt vismaz desmit zīmola "Blue Inc" veikalus. Investīciju apjoms netiek atklāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!