Foto: LETA

Zemā patērētāju aktivitāte, kas bijusies saistīta ar taupību pēckrīzes periodā, bijusi bremzējoša ekonomiskajā attīstībā, taču ekonomikas eksperti lēš, ka eirozonas tautsaimniecība nākamgad, visticamāk, aktivizēsies un izaugsme kļūst straujāka, trešdien raksta laikraksts "Diena".

Negatīvi ekonomisko izaugsmi ietekmē arī notiekošais saistībā ar Krieviju un Ukrainu, taču paredzamā konfliktsituācijas nomierināšanās būs arī iegansts palielināties ārējās tirdzniecības apjomiem, no kā ieguvēji būs arī Latvijas eksportētāji, norādījusi "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

Savukārt "DnB" bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš minējis, ka embargo tiešā ietekme ir neliela vai vismaz mazāka nekā sākumā gaidīts. "Taču Krievijas rubļa vērtības kritumam, kas sākās jau 2013.gada pavasarī, ietekme savukārt varētu būt vēl nenovērtēta. Jau ilgi pirms embargo par to sūdzējās piena pārstrādātāji. Lētāks rublis samazina mašīnbūves eksporta ieņēmumus eiro izteiksmē, jo viņi spiesti konkurēt ar vietējiem. Savukārt zivju eksportētājiem situācija ir labāka, jo vietējā ražošana ir nepietiekama un ne tik kvalitatīva," sacījis ekonomikas eksperts.

Iespējamo ekonomisko pieaugumu investīciju sabiedrības "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis komentējis, ka "biznesa un patērētāju noskaņojuma pasliktināšanās Rietumeiropā, līdzīgi kā Latvijā, ir saistīta ar satraucošajiem ģeopolitiskajiem notikumiem Eiropas austrumu pievārtē, turklāt noskaņojumu vairāk ir bojājusi ažiotāža un vispārīgas vaimanas, nevis taustāmas problēmas kompāniju finanšu rādītājos vai mājsaimniecību ienākumos". Viņš sacījis, ka Krievijas kā eksporta tirgus ietekme Eiropā ir ļoti limitēta un bieži stipri pārvērtēta.

Ekonomikas eksperti pieļauj, ka Latvijas ekonomiskā izaugsme pretēji iepriekš izskanējušajām prognozēm varētu paātrināties, jo, iespējams, darbu varētu atsākt "Liepājas metalurgs". Tas varētu ekonomiskās izaugsmes tempus palielināt par vairākām procentu desmitdaļām. Savukārt zināms risks saglabājas gadījumā, ja Krievijas un Ukrainas notikumi risināsies pēc negatīva scenārija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!