Foto: F64

Latvija no nākamā gada pievienojas automātiskajai informācijas apmaiņai starp valstu nodokļu administrācijām, kuras ietvaros Latvijas kredītiestādes un apdrošināšanas sabiedrības sniegs citu valstu nodokļu administrācijām to rīcībā esošo informāciju par nerezidentu kontiem un ienākumiem. Tas nozīmē, ka arī Latvijas Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņems šādu informāciju par Latvijas rezidentiem, kas izmanto kredītiestāžu pakalpojumus citās valstīs, atgādina starptautiskā auditorkompānija EY.

Saskaņā ar starpvalstu vienošanos 2017.gadā notiks pirmā automātiskā informācijas apmaiņa par 2016.gada datiem, informē EY. Sākotnēji šai iniciatīvai pievienojās 56 valstis, tostarp Latvija, Igaunija, Lietuva un gandrīz visas citas Eiropas Savienības valstis. Bet no 2018.gada šo valstu skaits pieaugs vēl par 38 valstīm.

"Mūsdienu apstākļos arvien pieaug to cilvēku skaits, kuri izmanto pārrobežu finanšu pakalpojumus, un jaunā sistēma ir būtisks solis nodokļu pārraudzības jomā. Jāuzsver, ka sistēma strādās automātiski un dalībvalstu nodokļu administrācijas iegūs ievērojami lielāku un precīzāku informācijas daudzumu par savas valsts rezidentu finanšu stāvokli un darījumiem. Sistēmas ieviešana, protams, radīs izmaksas, taču kopējais efekts uz nodokļu pārvaldību noteikti būs pozitīvs, jo jāatceras, ka, jo vairāk nodokļi tiek nomaksāti, jo mazāka nepieciešamība tos celt, kas savukārt veicina ekonomikas attīstību un iedzīvotāju turību," saka EY partnere Latvijā Ilona Butāne.

EY atzīmē, ka jau no nākamā gada automātiskās informācijas apmaiņas sistēmai pievienojas tādas līdz šim reizēm par zemu nodokļu valstīm uzskatītas jurisdikcijas kā Bermudas, Britu Virdžīnu salas, Kaimanu salas, Lihtenšteina, San Marino un daudzas citas. No tuvējām ārvalstīm šai iniciatīvai pagaidām nav pievienojušās tikai Ukraina, Serbija, Moldova un virkne citu ekonomiski mazāk attīstītu valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!