Foto: Publicitātes foto
Latvijas "World Expo 2010" paviljons pārdots par astoņiem miljoniem juaņu (625 600 lati) un turpmāk vēja tunelis atradīsies Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Latvijas paviljonu iegādājies uzņēmums no Liaoningas provinces. "No izstādē "World Expo 2010" demonstrētajiem gandrīz 200 valstu paviljoniem Latvijas vēja tunelis ir viens no retajiem, kas turpinās iedvesmot apmeklētājus, to vidū miljoniem tūristu no visas pasaules. Tā uzstādīšana Pekinā, kur vēja tunelis darbosies ar Latvijas vārdu, ir liels panākums un laba platforma Latvijas biznesa eksportam Ķīnas tirgos. Līdz ar to Latvijas dalība "World Expo 2010" ir nesusi tālejošu ekonomisku efektu," norāda ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Tā kā izdevumus, kas saistīti ar paviljona nojaukšanu izstādes teritorijā, segs "World Expo 2010" izstādes rīkotāji un paviljona būvnieki, pārdošanas procesā cena uz tehnisko izmaksu rēķina samazināta par 9%, skaidro EM.

Jau ziņots, ka izsole notiks Šanhajā, bet pircēju noteiks jaukta tipa - mutvārdu un tiešsaistes - izsolē ar augšupejošu soli. Pirmajai Latvijas paviljona izsolei pērn 30.novembrī nepieteicās neviens pretendents, tāpēc tā nenotika.

Valdība atļāva EM pārdot "World Expo 2010" uzstādīto "Aerodium" vēja tuneli. Iegūtos naudas līdzekļus pēc pārdošanas izdevumu segšanas paredzēts ieskaitīt valsts budžetā. Atbilstoši kompānijas "Eiroeksperts" veiktajam vēja tuneļa novērtējumam pērn oktobra sākumā tā vērtība bija 700 tūkstoši latu.

"World Expo" izstāde Šanhajā notika no 1. maija līdz 31. oktobrim. Latvija gan tajā sāka piedalīties maija izskaņā, jo aizkavējās finansējuma piešķiršana paviljona būvniecībai. Arī vasaras sākumā Latvijas dalību "World Expo 2010" aizēnoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora Andra Ozola un SIA "Aerodium" vadītāju savstarpējie apvainojumi korupcijā. Tomēr pēcāk Latvijas dalība izstādē un tās prezentācija, kurās centrā bija vertikālā vēja tuneļa šovs, ieguva daudz atzinības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!