Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv
Kopš šā gada jūlija, kad darbību sāka Latvijas Zemes fonds, līdz šodienai saņemti 296 īpašumu pārdošanas pieteikumi un no 23 īpašniekiem jau atpirkti 292 hektāri zemes par kopējo summu aptuveni 600 000 eiro apjomā, informēja fonda pārstāve Sandra Eglīte.

Vēl deviņiem darījumiem par aptuveni 160 hektāru iegādi apmēram 256 000 eiro apjomā notiek līgumu sagatavošana.

Kā norādīja Eglīte, pieteikumus fonds saņem no visas Latvijas, bet visvairāk pieteikumu - aptuveni trešdaļa - nāk no Latgales, savukārt vismazāk - aptuveni 10% - no Vidzemes. No Zemgales un Kurzemes ir aptuveni piektā daļa pieteikumu, bet Pierīgā atrodas aptuveni 15% piedāvāto īpašumu.

Pārsvarā fondam tiek piedāvāti salīdzinoši nelieli privātīpašumi - no sešiem līdz 12 hektāriem, bet ir arī piedāvāti vairāki īpašumi, kuru kopējā platība ir tuvu vai pārsniedz 100 hektārus.

Kā jau iepriekš norādīja fonda pārstāvji, vairāki zemes īpašnieki saņem atteikumus par zemes atpirkšanu, jo īpašumi nav kopti vismaz desmit gadus un to apsaimniekošana prasīs nesamērīgi lielus ieguldījumus, vai arī tiek piedāvāti ļoti nelieli privātīpašumi - sākot no 0,2 hektāriem. Kamēr šie mazie īpašumi nerobežojas ar kādu no Zemes fonda īpašumu, to uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksas ir pārāk augstas, to iegāde fondam nav saimnieciski lietderīga.

Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

Kā iepriekš informēja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, no interesentiem tiek pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniedz vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Līdz šā gada beigām plānots veikt darījumus apmēram viena miljona eiro vērtībā no kopumā fonda rīcībā esošajiem 14 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!