Latvijas arbitrs strīdā ar AS "Latvijas gāze" (LG) Starptautiskajā šķīrējtiesā Stokholmā būs advokāts Ziedonis Ūdris no advokātu biroja "Carroll, Burdick & McDonough", šodien žurnālistus informēja Privatizācijas aģentūras (PA) ģenerāldirektors Jānis Naglis.
PA un Tieslietu ministrijas izvēlētā arbitra kandidatūra tiks iekļauta Latvijas paziņojumā starptautiskajai Šķīrējtiesai Stokholmā, atbildot uz LG izvirzīto pretenziju. Paziņojums tiks nosūtīts 19.oktobrī, informēja Naglis. "Paziņojumā informēsim tiesu, ka Latvijas valsts šo prasību neatzīst ne par vienu santīmu," valdības pozīciju pauda PA vadītājs.

Paredzēts, ka procesā, ja tāds tiks uzsākts, Stokholmas tirdzniecības kameras arbitrāžas institūta priekšsēdētājs nozīmēs trīs arbitrus, no kuriem viens būs neatkarīgs, bet divi pārstāvēs prasītāju un atbildētāju. Ūdra kandidatūra vēl nepieciešams tiesas apstiprinājums.

Pagaidām Latvija ir saņēmusi tikai LG intereses pārstāvošo Zviedrijas advokātu paziņojumu par procesa uzsākšanu, bet informācijas no Starptautiskās šķīrējtiesas vēl nav saņemta. Saskaņā ar LG akcionāru līgumu strīds tiks izskatīts saskaņā ar Latvijas likumdošanu. Ūdris ir arī Latvijas interešu pārstāvis strīdā ar Zviedrijas firmu "SwemBalt" par metāllūžņos sagriezto kuģi.

Starptautiskās šķīrējtiesas procesā, ko savu akcionāru vārdā uzsākusi LG, no Latvijas valsts tiek pieprasīta zaudējumu atlīdzība aptuveni 5 miljonu latu apmērā, kā arī tiesvedības izmaksu segšana. Minētā zaudējumu summa aprēķināta kā zaudējumi no neiespējamības LG daļēji palielināt tarifus rūpnieciskajiem un komerciālajiem patērētājiem.

LG prasība pamatota ar to, ka kopš 2000.gada pieaugošās dabas gāzes tirgus cenas ir ievērojami palielinājušas uzņēmuma izmaksas saistībā ar gāzes iegādi patērētājiem Latvijā, bet, tā kā valsts joprojām regulē visas gāzes cenas patērētājiem, LG nav spējusi kompensēt šo izmaksu pieaugumu ar atbilstošu tarifu pieaugumu. LG apgalvo, ka izmaksu pieaugumu būtu izdevies segt, ja valsts neregulētu tarifus rūpnieciskajiem un komerciālajiem patērētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!