Foto: Reinis Oliņš

Patentu valde februārī devusi zaļo gaismu, lai vārdisko Latvijas simtgades saukli "Es esmu Latvija" Kultūras ministrija (KM) varētu reģistrēt kā tai piederošu preču zīmi, un jau drīzumā ministrija plāno noslēgt šo procesu, svētdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Patentu valde skaidrojusi, ka atteikt reģistrāciju neesot bijis pamata, jo preču zīme nav ne amorāla, ne maldinoša, ne aprakstoša. Turklāt savā īpašumā iegūt preču zīmi ar augstu simbolisko vērtību vēlējusies valsts iestāde.

"Iespējams, ja tā nebūtu bijusi KM, bet tā būtu bijusi vienkārši kāda fiziska persona, mēs šādu zīmi nebūtu reģistrējuši," komentējusi Patentu valdes Preču zīmju departamenta direktore Baiba Graube.

Pagaidām gan formāli sauklis kā preču zīme nav reģistrēts, jo ministrija nav samaksājusi reģistrācijas maksu - 95 eiro. Vārdisko saukli un arī vairākas grafiskās preču zīmes ministrija nolēma reģistrēt, pirms to paspējis paveikt kāds cits, tādējādi liedzot izmantot valsts simtgades simbolu plašam interesentu lokam. Interese par zīmes izmantošanu esot samērā liela.

Kad preču zīmes tiks reģistrētas, valsts varēs tās lietot desmit gadus, pēc tam reģistrācija būs jāpagarina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!