Foto: LETA
Trīs Norvēģijas uzņēmumi – "Staur Eiendom", "EBO Invest" un "Rox Holding", kas ir līdzīpašnieki uzņēmumā "Rixport" – iesnieguši Vašingtonā bāzētajā Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) prasību pret Latviju 25 miljonu eiro apmērā.

"Rixport" pirms vairākiem gadiem plānoja attīstīt biznesa parku pie starptautiskās lidostas "Rīga", taču nespēja projektu realizēt, tajā vainojot lidostu, kas mainot plānus un nosacījumus.

"Staur Eiendom" māteskompānijas "Staur Holding" vadītājs Bernts Osthuss portālam "Delfi" skaidro, ka norvēģu uzņēmums saistībā ar tā līgumu ar lidostu "Rīgu" tiek pakļauts apslēptai atsavināšanai. "Kopējā prasība ir aptuveni 25 miljoni eiro, ko mēs ceram pilnībā piedzīt," teica Osthauss.

Satiksmes ministrijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāda investīciju prasība ir saņemta.

"Pamatojoties uz Ministru prezidenta doto uzdevumu, Satiksmes ministrija ir uzsākusi darbības, lai nodrošinātu valsts interešu aizsardzību un pārstāvību ierosinātajā šķīrējtiesas procesā," teica ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

ICSID prasību reģistrējis šā gada 6. decembrī.

Jānorāda, ka 2006. gadā "Rixport" (tolaik SIA "EBO International") uzvarēja lidostas konkursā par zemes nomu lidostas biznesa parka teritorijā.

2008. gada septembrī lidostas "Rīga" teritorijā tika iemūrēts biznesa parka "Rixport" stūrakmens, solot projektā investēt vairāk nekā 400 miljonus eiro.

"Rixport" ar lidostu noslēdza nomas līgumu uz 25 plus 25 gadiem, paredzot biznesa parka izbūvi 25 hektāru platībā ar kopējo izbūvējamo platību 300 000 kvadrātmetru, kurā ietilpst vairākas biroju ēkas, viesnīcas un pilnībā attīstīta infrastruktūra.

Saistībā ar finanšu krīzi biroju ēkas celtniecība vēlāk tika pārtraukta līdz 2010. gada beigām un bija plānots ēku nodot ekspluatācijā 2011. gadā.

2013. gadā norvēģu investori solīja projektu turpināt, taču vienlaikus pārmeta, ka lidosta nepilda savas saistības, un vēlāk vērsās tiesā pret starptautisko lidostu "Rīga" par vairāk nekā 25 miljonu eiro piedziņu.

Tiesa gan "Rixport" prasību noraidīja, un apmierināja lidostas "Rīga" pretprasību par parāda un līgumsoda 3,7 miljonu eiro apmērā piedziņu no "Rixport".

Saskaņā ar "Lursoft" datiem "Rixport" dibināts 2006. gadā un tā pamatkapitāls ir gandrīz divi miljoni eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir "EBO Invest", kam pieder 72% kapitāldaļu. "Staur Eiendom" pieder 18%, bet 10% - "Rox Holding".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!