Foto: LETA

Pēc pirmā mēneša, analizējot informāciju par rēķiniem un izmaiņām tajos, elektroenerģijas tirgotāja "Elektrum" dati liecina, ka lielākajai daļai klientu izmaiņas rēķinos nav būtiskas – atšķirībā no iepriekšējās metodikas, svārstības ir divu eiro robežās, publiskā uzņēmuma paziņojumā skaidro "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa uzsver, ka visi elektroenerģijas tirgotāji Latvijā, tostarp "Elektrum", rēķinus klientiem par janvārī patērēto elektroenerģiju ir aprēķinājuši atbilstoši jaunajai OIK komponentes aprēķina kārtībai, kas visiem elektroenerģijas lietotājiem Latvijā tiek aprēķināta ar mainīgo un fiksēto daļu.

"Šobrīd "Elektrum" mājsaimniecībām ir izsūtījis 821,5 tūkstošus rēķinu. 83% "Elektrum" klientu rēķins ir samazinājies vai arī pieaugums ir nebūtisks – līdz vienam eiro. Savukārt būtiski jeb vairāk par pieciem eiro rēķins ir pieaudzis mazāk nekā 1% no "Elektrum" klientiem un lielākoties šajos gadījumos ir raksturīgi lielas jaudas pieslēgumi ar zemu noslodzi. Papildus jāatzīmē, ka ap 80 tūkstošiem aizsargāto lietotāju tiek nodrošināts atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju visām komponentēm un attiecīgi rēķinā nav bijušas nekādas izmaiņas," skaidro Bidere.

Viņa norāda, ka līdz ar rēķinu izsūtīšanu "Elektrum" klientu serviss ir atbildējis un konsultējis klientus, skaidrojot, ka no šī gada OIK komponenti veido divas daļas – mainīgā atbilstoši patēriņam un fiksētā atbilstoši pieslēguma jaudai. Tādēļ klientiem, kā aicina uzņēmums, ir jāizvērtē, vai viņu patēriņš atbilst pieslēguma jaudai.

"Vērtējot rēķinu struktūru un klientu jautājumus, redzams, ka efektīva pieslēguma izmantošana ir veicinājusi rēķina samazinājumu vai arī tas palicis līdzīgā apjomā kā pērn, savukārt gadījumos, ja rēķins ir pieaudzis, problēma galvenokārt ir pieslēguma jaudas un patēriņa attiecībās," norāda Bidere,

Viņa paskaidro, ka, piemēram, ja klientam ir trīs fāžu un 32 ampēru pieslēgums un tikai 100 kWh patēriņš, maksājums par OIK ir 8,02 eiro ar PVN. "Šajā gadījumā jauda tiek izmantota neefektīvi un pietiktu ar mazāku jaudu vai pat vienas fāzes pieslēgumu, kad maksājums par OIK būtu tikai 2,98 eiro (ar PVN) jeb 2,7 reizes mazāks," precizē uzņēmuma pārstāve.

Viņa piebilst, ka iespēju samazināt jaudu vai diferencēt tās lietošanu atbilstoši vajadzībām var izdarīt, konsultējoties ar uzņēmumu "Sadales tīkls".

Jau ziņots, ka arī "Delfi Aculiecinieks" aicina pastāstīt, kā vērtē jaunos elektrības rēķinus. Vairāki "Delfi" aculiecinieki un arī sociālo tīklu lietotāji neslēpj savu sašutumu par jaunajiem elektrības rēķiniem, kuri tiem ir kļuvuši krietni augstāki.

Aicinām tevi pastāstīt, kā tu vērtē jaunās izmaiņas un OIK. Sūti foto ar savu rēķinu un komentāru, pievienojot reportāžu ar īpašo pievienošanas pogu šeit, vai arī sūti uz e-pasta adresi aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!