Foto: LETA
Lielākās iespējas Latvijai radīt pasaules līmeņa atklājumu, produktu vai pakalpojumu, ar ko mūsu valsts varētu kļūt pazīstama un bagāta, ir farmācijā ar jauniem medikamentiem, uzskata puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Trešdaļa izvaicāto minējusi informācijas tehnoloģijas, bet 31% - ekoloģisko produktu jomu, liecina "Baltic International Bank" Latvijas barometra aptaujas rezultāti.

Ceturtā daļa jeb 26% no aptaujātajiem uzskata, ka vislabākās iespējas mūsu valstij sasniegt pasaules līmeņa atklājums ir medicīnā, 23% minējuši pārtikas ražošanu, 16% nosaukuši jaunu būvniecības, rūpniecības un citu materiālu ražošanu. 13% minējuši vides un zaļās tehnoloģijas, bet 9% nosaukuši alternatīvo energoresursu jomu.

Aptaujā iedzīvotājiem tika vaicāts, kurās jomās, viņuprāt, Latvijai ir vislielākās iespējas radīt mūsu pasaules līmeņa atklājumu, produktu vai pakalpojumu, ar ko Latvija varētu kļūt pazīstama un bagāta. Bija iespējams sniegt līdz trim atbildēm.

Iedzīvotājiem arī tika vaicāts, kas, viņuprāt, valstij būtu jādara pirmām kārtām, lai ekonomika Latvijā attīstītos sekmīgāk.

Vairāk nekā puse jeb 53% aptaujāt minēja, ka valstij pirmām kārtām būtu jāsamazina nodokļi ražošanas sfēras uzņēmumiem, bet 51% domā, ka īpaši jāatbalsta mazie un vidējie ražotāji. Trešdaļa izvaicāto norādīja, ka jāveicina ieguldījumi zinātnes un tehnoloģiju attīstībā.

No aptaujātajiem 27% pauda viedokli, ka Latvijas ekonomika attīstītos sekmīgāk, ja valsts noteiktu prioritārās rūpniecības nozares. 24% kā primāri darāmo minējuši birokrātijas samazināšanu Eiropas Savienības struktūrfondu sadales procesā, vienkāršojot lēmumu pieņemšanu, savukārt 21% norādīja, ka īpaši jāatbalsta tie uzņēmumi, kuri savus ražojumus eksportē. 16% minēja, ka būtu jānacionalizē visas svarīgākās un perspektīvākās ražotnes.

Arī uz jautājumu par darāmo sekmīgākai Latvijas ekonomikas attīstībai iedzīvotāji varēja sniegt līdz trim atbildēm.

Aptauja veikta pērn novembrī, izvaicāti 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!