Foto: LETA
"Delfi" turpina publicēt "Baltic Screen" datus par lielākajiem 2011.gada darījumiem Latvijas nekustamo īpašumu tirgū. Pērn augustā bija iespējams iepazīties ar pirmā pusgada grandiozākajiem pirkumiem. Tagad – kas interesants noticis otrajā pusgadā. Sākumā – par darījumiem Rīgā.

Atkal atdzīvojušies pašmāju miljonāri, un Rīgā tie ķērušies pat pie miljonus vērtiem nekustamo īpašumu darījumiem, - tas ir būtiskākais jaunums "Baltic Screen apkopotajos datos par pagājušā gada otrā pusgada 50 lielākajiem zemesgrāmatās reģistrētajiem īpašumu darījumiem galvaspilsētā. Turklāt tādi - miljonu latu un vairāk vērti katrs - pērn otrā pusgada laikā reģistrēti veseli 17, kas ir par sešiem vairāk nekā gadu iepriekš.

Dati par darījumiem - nekustamo īpašumu uzņēmumu datu bāzes, Valsts vienotā datorizētā zemesgrāmata
Dati par uzņēmumiem - "Lursoft"

1. lielākais darījums - Ls 8,25 miljoni

Oficiāli Kiprā reģistrētajai „SP Riba Holding Limited" (reālais īpašnieks, kā rāda „Lursoft" dati, - Krievijas pilsonis Andrejs Djuževs) piederošā SIA „Baltic Investments Group" par šādu summu kļuvusi par viesnīcas „FG Royal Hotel" ēkas (agrāk pazīstama kā „Hotel de Rome") un zem tās esošās zemes 1906 kvadrātmetru platībā Kaļķu ielā 28 īpašnieku. Pārdevējs - SIA „Reho" (lielākie īpašnieki - Menas salā reģistrētā „Ambiente International Limited" un Vācijā reģistrētā „Riga-Hotel-GmbH. & Co. Betriebs-KG") tikai 2010.gada novembrī nopirka šo īpašumu, bet par krietni zemāku summu - 6,274 miljoniem latu.

2. lielākais darījums - Ls 7,82 miljoni

Turpinot pretrunīgi vērtēto sociālo māju programmu, Rīgas pašvaldībai piederošā SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" septembrī no būvniecības kompānijas SIA „Arčers" nopirka divas daudzdzīvokļu mājas Valdeķu ielā 58B. Darījumu finansēja „SEB banka", kurai par labu nostiprināta 10,2 miljonu latu hipotēka. Šīs jaunbūves pēdējo divu gadu laikā vairakkārt mainījušas īpašnieku, taču darījumi notikuši par ievērojami mazākām summām.

3. lielākais darījums - Ls 4,05 miljoni

Divām mazpazīstamām kundzēm - Rimai Manukovai un Ludmilai Veikutai piederošā SIA „Vitala" par šādu summu kļuva par gandrīz 300 dzīvokļu lielas mājas īpašnieci Prūšu ielā 4. Namīpašumu pārdeva SIA „Zemniecība". Pēc darījuma no īpašuma dzēsta 4,427 miljonu latu hipotēka.

4. lielākais darījums - Ls 3,19 miljoni

Edgaram Šīnam piederošā nekustamo īpašumu kompānija „Latio" decembrī par šādu summu pārdeva 913 kvadrātmetrus zemes ar bankas māju Raiņa bulvārī 11. To nopirka SIA „Pils 23", kurā lielākais īpašnieks ir Latvijas miljonāru sarakstā atrodamais Iļja Basins. Pēc pārdošanas no īpašuma dzēstas visas hipotēkas.

5. lielākais darījums - Ls 2,84 miljoni

Latvijas miljonāru sarakstā atrodamajam Aivaram Einausam piederošā SIA "Pinus E" no SIA "Pilsētas torņi" par šādu summu iegādājusies 587 kvadrātmetrus zemes Kaļķu ielā 7. Uz zemesgabala esošajai mājai ir cits īpašnieks. Pēc darījuma no īpašuma dzēsta 2,282 miljonu latu hipotēka un jauna nav uzlikta.

6. lielākais darījums - Ls 1,79 miljoni

Jūlijā savu poliklīniku Ūnijas ielā 45 par šādu summu pārdeva apdrošināšanas kompānijas "Ergo Latvija " un „Ergo Life Insurance SE Latvijas filiāle". Jaunais īpašnieks - Krievijas pilsonim Vjačeslavam Kuziščinam piederošā SIA „Hotel Invest" - pirkumam izmantojis „AB.LV Bank" aizdevumu, un kredītiestādei par labu reģistrēta 183 tūkstošu latu hipotēka.

7. lielākais darījums - Ls 1,65 miljoni

AS "Northern Invest" decembrī par šādu summu nopirka 2972 kvadrātmetrus zemes ar administratīvo ēku, tālsakaru centru, noliktavu, divām garāžām un darbnīcu Dzirnavu ielā 16. Īpašumu pārdeva SIA „Lattelecom". Uz to nekad nav bijusi nostiprināta neviena hipotēka.

8. lielākais darījums - Ls 1,57 miljoni

Edgaram Pīgoznim un Vācijā reģistrētajai GLC Glucksburg Consulting AG piederošā SIA „Brīvības 46" augustā kļuva par 753 kvadrātmetru liela zemesgabala ar piecstāvu dzīvojamo māju īpašnieku Brīvības iela 46. Iepriekš tā piederēja 1972. gadā dzimušajam Viktoram Smirnovam piederošā SIA "Ipso S". Jaunais īpašnieks pārņēma 4,29 miljonu latu hipotēku, kā arī reģistrēja jaunu hipotēku 2,119 miljonu latu apmērā. Abas hipotēkas reģistrētas par labu „Nordea Bank Finland Plc.".

9. lielākais darījums - Ls 1,50 miljoni

Ekspremjera Viļa Krištopana dzīvesbiedrei Aijai Krištopanei piederišā SIA "AK Invest" par šādu summu nopirka 1876 kvadrātmetrus zemes Līduma un Mežciema ielās. Pārdevēja Marija Surmača saskaņā ar zemesgrāmatu informāciju šo zemi nopirka tikai trīs nedēļas pirms pārdošanas, oficiāli samaksājot 101 tūkstoti latu. Pēc pārdošanas no īpašuma tika dzēsta 1,8 miljonu latu hipotēka par labu „Snoras bankai", bet tika nostiprināta jauna 3,38 miljonu latu hipotēka par labu „Latvijas Krājbankai".

10. lielākais darījums - Ls 1,47 miljoni

SIA "Transit Tandem" augustā par šādu summu nopirka 999 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu ar piecstāvu dzīvojamo māju un saimniecības ēku Elizabetes ielā 18. Īpašumu pārdeva piecas privātpersonas - 1931. gadā dzimušais Leo Berlins, 1925. gadā dzimusī ārvalstniece Fruma Tamarkina, 1922. gadā dzimusī ārvalstniece Sina Kaplane, kā arī Jāzeps Jedeikins un Leons Jedeikins. Īpašuma iegādei ņemts 1,265 miljonu latu kredīts „Citadele bankā".

11. - 20. vieta

Ls 1,43 miljoni

Ar mormoņu baznīcu saistītais nodibinājums "COP Latvia" par šādu summu nopirka 3563 kvadrātmetrus zemes ar divām dzīvojamām mājām un caurlaides punktu Lāčplēša ielā 71. Savulaik ar miljonāru Vili Vītolu saistīto īpašumu pārdeva SIA „Sauce". Hipotēkas uz īpašumu nav reģistrētas.

Ls 1,41 miljons
Nīderlandē reģistrētajai „Oland International B.V." piederošā SIA „MDC" augustā par šādu summu no SIA „Rītupes centrs" nopirka ēkas Rītupes ielā 2. Jau decembrī ar SIA "Lava commercial properties" vienīgā dalībnieka lēmumu īpašums pārgāja šīs kapitālsabiedrības īpašumā. Pēc darījuma no īpašuma dzēsta 789 tūkstošu latu hipotēka, kas bija reģistrēta par labu AS „SMP Bank". Jaunas hipotēkas nav reģistrētas.

Ls 1,39 miljoni
„Reģionālā investīciju banka" finansējusi ražošanas un citu ar ražošanu saistītu būvju iegādi Uriekstes ielā 18. Pārdevējs - 1985. gadā dzimušajam Edgaram Vadzītim piederošā SIA „Ostas īpašumi" pie tām tika tiesas ceļā pērnā gada jūnijā, kad to attiesāja no SIA ''LLS Baltic Holding". Jau septembrī ēkas tika pārdotas tālāk kompānijai „Lakin Limited". Pēc pārdošanas tika dzēstas divas hipotēkas, kas bija nostiprinātas par labu „Reģionālajai investīciju bankai", bet uzreiz reģistrētas divas jaunas hipotēkas - viena 1,25 miljonu latu, bet otra 1,64 miljonu latu vērtībā - par labu šai kredītiestādei.

Ls 1,37 miljoni
Vēl viens īpašums, kuru vispirms iegādājās SIA „MDC", bet pēc tam pārreģistrēja uz SIA SIA "Lava commercial properties" vārda. Īpašums sastāv no pārtikas veikala un 3620 kvadrātmetriem zemes. Iepriekš tas piederēja SIA „Baltbiznesa Birojs". Pēc iegādes dzēsta iepriekšējā īpašnieka uzlikta hipotēka.

Ls 1,3 miljoni
AS „Rigensis Bank" septembrī no SIA „Reaton Ltd." nopirka 410 kvadrātmetrus zemes ar ēku Teātra ielā 3. Pēc pārdošanas no īpašuma dzēstas visas hipotēkas, bet jaunajam īpašniekam pirkumam aizņēmums nebija nepieciešams.

Ls 1,07 miljoni
AS „Latvenergo" jūlijā no savas meitaskompānijas AS „Augstsprieguma tīkls" oficiāli iegādājās ēkas un būves Krustpils ielā 15, kā arī zem tām esošo zemi 32 348 kvadrātmetru platībā. Nekustamais īpašums ar hipotēkām nav apgrūtināts.

Ls 1,06 miljoni
Trīs nezin kam piederošu ārvalstu kompāniju un uzņēmēja Valērija Barjera (5%) īpašumā esošā SIA „Rīgas pasažieru termināls" oktobrī, slēdzot nomaksas pirkuma līgumu, privatizēja 12 954 kvadrātmetrus zemes Eksporta ielā, kas iepriekš piederēja Rīgas pašvaldībai. Darījumu finansēja „Citadele banka" ar 962 tūkstošu latu aizdevumu.

Ls 0,92 miljoni
Par šādu summu saimnieku mainīja 5509 kvadrātmetri zemes Mīlgrāvja ielā 10. Ja iepriekš tur saimniekoja degvielas uzpildes stacija „Viada", tagad īpašnieks ir „Latvija Statoil". Pēc darījuma no īpašuma dzēstas visas hipotēkas.

Ls 0,84 miljoni
1962. gadā dzimušajam Andrejam Korņevam piederošā SIA „City panorama" augustā nopirka 384 kvadrātmetrus zemes ar administratīvo ēku Grēcinieku ielā 24. To pārdeva SIA „Laukceltnieks R". Jaunais īpašnieks Vecrīgas namu un zemi ieķīlājis par labu "Ariba Group" 2,108 miljonu latu hipotēkas nodrošināšanai.

21. - 30. vieta

Ls 0,76 miljoni
1975. gadā dzimusī Natālija Kerbabajeva oktobrī par šādu summu nopirka 2045 kvadrātmetrus zemes ar dzīvojamo māju Zušu ielā 32. Īpašuma iegādei ņemts 351 tūkstoša latu kredīts „Baltikums Bank". Iepriekš nams ar zemi piederēja 1968. gadā dzimušajam Marianam Koļesņikovam, kurš pēc pārdošanas dzēsa uz īpašumu nostiprinātās hipotēkas.

Ls 0,73 miljoni
AS „Ventspils nafta" novembrī par šādu summu nopirka 5016 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu ēku Ganību dambī 10A. Īpašumu pārdeva SIA „Alfa Property Mežaparks", kas pirms gada to bija nopirkusi no „Latvijas Kuģniecības" meitasfirmas „LASCO Investment". Novembrī uz īpašumu nebija reģistrēta neviena aktuāla hipotēka.

Ls 0,70 miljoni
Par šādu summu 1971. gadā dzimusī Kristīne Skrebele novembrī nopirka trīsstāvu ēku ar 96 kvadrātmetriem zemes Riharda Vāgnera ielā 15. Īpašumu pārdeva 1954. gadā dzimušais Andrejs Nazarovs. Īpašums nekad nav bijis apgrūtināts ar hipotēkām.

Ls 0,61 miljons
SIA „K Invest" jūlijā par šādu summu nopirka 3906 kvadrātmetrus zemes Matīsa ielā 79. Pēc darījuma no īpašuma dzēstas visas hipotēkas. Iepriekš zeme piederēja 1959. gadā dzimušajam Arnoldam Putniņam.

Ls 0,60 miljoni
Jūlijā pie 5702 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar viendzīvokļa māju tika SIA „Senior Baltic", nopērkot no SIA "VVK Projekts". Pēc pārdošanas no īpašuma dzēsta 0,546 miljonu latu hipotēka, bet jauna nav uzlikta.

Ls 0,60 miljoni
AS "Cambridge Resources" novembrī par šādu summu nopirka 234 kvadrātmetrus zemes ar ēku Kaļķu ielā 10. Īpašumu pārdeva jau pieminētā SIA "AK Invest". Uz īpašumu ir nostiprinātas sešas hipotēkas par labu „Citadele bankai".

Ls 0,44 miljoni
Divi ārvalstnieki - 1973. gadā dzimusī Dina Haičenko un 1960. gadā dzimušais Leonīds Haičenko par šādu summu uz pusēm nopirka 1558 kvadrātmetrus zemes ar dzīvojamo māju un vairākām palīgceltnēm Šampētera ielā 115. Kā pārdevēja šajā darījumā uzstājās 1952. gadā dzimusī Lilija Urbāne-Anševica. Pēc pārdošanas no īpašuma dzēsta 137 tūkstošu latu hipotēka, kas bija nostiprināta par labu „Sampo bankai". Jaunie īpašnieki iztikuši bez hipotekārā aizņēmuma.

Ls 0,44 miljoni
1955. gadā dzimušais ārvalstnieks Aleksandrs Juns augustā par šādu summu nopirka 1120 kvadrātmetrus zemes ar mākslinieka darbnīcu Sudrabu Edžus ielā 5. Iepriekš tā piederēja SIA "Zemgales nami". Ar hipotēkām īpašums nav apgrūtināts.

31. - 40. vieta

Ls 0,40 miljoni
1947.gadā dzimusī Astrīda Strauta septembrī pārdevusi 1890 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu dzīvojamo māju Gatartas ielā 7. Jaunie īpašnieki, kas namu ar zemi iegādājās uz pusēm, ir Krievijā, Permas pilsētā 1993. gadā dzimušais Fjodors Putilovs un 1969. gadā Aleksandrovskas pilsētā dzimušais Aleksandrs Putilovs. Ar hipotēkām īpašums nekad nav bijis apgrūtināts.

Ls 0,39 miljoni
SIA "Suis-Rīga" par šādu summu pārdeva divas trešdaļas - 15487/22766 - no 22766 kvadrātmetrus liela zemesgabala Katlakalna ielā 6. Jaunais īpašnieks ir „Imperial Investments, OU.", darījumu finansēja „Estate Capital" ar 702 tūkstošu latu aizdevumu.

Ls 0,37 miljoni
SIA „Audēju 4'' (īpašnieki - 1976. gadā dzimušais Jānis Stakens un 1981. gadā dzimušais Jānis Šīns) novembrī kļuva par četrstāvu mājas ar pagrabu un piebūvi īpašnieku Audēju ielā 4. Pie mājas pieder arī 125 kvadrātmetri zemes. Darījumu finansēja „AB.LV banka" ar 281 tūkstoša lata kredītu. Iepriekš Vecrīgas nams piederēja SIA „LABI partneri", kura pēc pārdošanas dzēsa 1,33 miljonu latu hipotēku par labu „Hipotēku un zemes bankai".

Ls 0,36 miljoni
1936. gadā dzimusī Inta Ēķe novembrī par šādu summu kļuva par namīpašuma Mazā Kaiju ielā 3 īpašnieci un puses no ēkām piederošās 2556 kvadrātmetru lielās zemes īpašnieci. Ar šo darījumu savas īpašuma tiesības zaudēja 1945.gadā dzimusī Inta Beķere, 1951.gada dzimusī Ingrīda Surna un 1977. gadā dzimusī Lana Hmeļņicka. Īpašuma iegādei jaunā saimniece „Swedbankā" ņēmusi 179 tūkstošu latu kredītu.

Ls 0,35 miljoni
SIA "Dardedze Hologrāfija" septembrī, ņemot kredītu „DnB bankā", nopirka 3485 kvadrātmetrus zemes ar septiņstāvu administratīvo ēku Rencēnu ielā 6. Iepriekšējais īpašnieks bija AS „Ģeoserviss". Bankai par labu reģistrēta 425 tūkstošu latu hipotēka.
    
Ls 0,29 miljoni
Septembrī 1958. gadā dzimušais Sergejs Fjodorovs piepirka klāt otru pusi no īpašuma Krišjāņa Barona ielā 38, - šeit atrodas divstāvu dzīvojamā māja ar 1178 kvadrātmetriem zemes. Par pirmās puses īpašnieku viņš kļuva jau 1999.gadā, bet otra puse piederēja 1958. gadā dzimušajam Iļjam Aizikovičam. Hipotēka laika gaitā izaugusi līdz 887 tūkstošiem latu, un kā kreditors nostiprināta „Rietumu banka".

Ls 0,28 miljoni
1967. gadā dzimušais Nilss Porītis par šādu summu nopirka dzīvojamo māju, palīgceltni un 2808 kvadrātmetrus zemes Kārļa Vatsona ielā 17. Pārdevēji bija 1968. gadā dzimusī Vita Smilteniece, 1981. gadā dzimušais Juris Smiltenieks un 1979. gadā dzimušais Andris Smiltenieks. Jaunajam īpašniekam hipotekārie kredītlīdzekļi nebija nepieciešami un tagad visas hipotēkas no īpašuma dzēstas.

Ls 0,28 miljoni
SIA „Nordic Stamina" oktobrī par šādu summu kļuva par 543 kvadrātmetrus zemes un divstāvu dzīvojamās mājas ar jumta izbūvi īpašnieku Aleksandra Čaka ielā 24. Iepriekš īpašums piederēja SIA "M un G īpašumi". Pēc darījuma no īpašuma dzēsta 98 tūkstošu latu hipotēka un jaunas nav uzliktas.

41. - 50. vieta

Ls 0,26 miljoni
7339 kvadrātmetrus liels zemesgabals ar vairākām ēkām Briņģu ielā 2 par šādu summu ieguva jaunu īpašnieku - 1975. gadā dzimušo Janu Vinniku. 2010.gada nogalē ar tiesas lēmumu tas nonāca „Swedbank" nekustamo īpašumu kompānijas „Ektornet Commercial Latvia" īpašumā, - par parādiem tas tika atņemts SIA "Ide Line Baltic ". Jaunais īpašnieks kredītu ņēmis „SEB bankā", kurai par labu uz īpašumu nostiprinātas divas hipotēkas - viena 4,5 miljonu latu liela, otra - 864 tūkstošu latu vērtībā.

Ls 0,26 miljoni
Pazīstamais miljonārs Guntis Indriksons augustā pārdeva sev piederošo trešdaļu no administratīvās ēkas un 1465 kvadrātmetriem zemes Elizabetes ielā 75. Pircējs šajā darījumā bija ar viņu pašu cieši saistītā SIA "Lero Aeroholdings Limited". Arī pēc pārdošanas uz īpašuma palika Gunta Indriksona nostiprinātā hipotēka 579 tūkstošu latu aizņēmumam „Multibankā". Jaunais īpašnieks ņēmis 2,33 miljonu latu kredītu „SMP bankā".

Ls 0,25 miljoni
1970.gadā dzimušais Valdis Rodziņš par šādu summu nopirka 1518 kvadrātmetrus zemes ar tirdzniecības biroja ēku Ganību dambī 25B. Jau pēc pusotra mēneša viņš šo īpašumu pārdeva tālāk Ukrainas iedzīvotājiem - 1968. gadā dzimušajai Natālijai Dubņevičai un 1991. gadā dzimušajai Roksolanai Dubņevičai. Pēc darījuma no īpašuma dzēstas visas hipotēkas.

Ls 0,25 miljoni
Rīgas Tehniskā universitāte par šādu summu oktobrī nopirka 1194 kvadrātmetrus zemes ar divstāvu administratīvo ēku Āzenes ielā. Īpašumu pārdeva 1974. gadā dzimušais Edgars Teterovskis. Pēc pārdošanas no īpašuma dzēstas visas hipotēkas.

Ls 0,25 miljoni
1972. gadā dzimušais ārvalstnieks Renalds Ragausks augustā par šādu summu nopirka veikalu un biroja ēku Ziepniekkalna ielā 2. Iepriekš tas piederēja SIA „Rīgas autoriepas", kas pēc pārdošanas dzēsa uz īpašumu reģistrētās hipotēkas. Jaunais īpašnieks reģistrējis jaunu 228 tūkstošu latu hipotēku par labu AS "SEB banka".

Ls 0,25 miljoni
SIA "Glorija G" par šādu summu diviem ārvalstniekiem - 1969. gadā dzimušajam Nikolajam Mgeladzem un 1966. gadā dzimušajai Natālijai Mgeladzei pārdeva dzīvojamo māju Mežnoras ielā 6B. Pēc pārdošanas īpašums atbrīvots no 105 tūkstošu latu hipotēkas, kas bija nostiprināta par labu „DnB bankai".

Ls 0,24 miljoni
1964. gadā dzimusī Svetlana Dembrovere oktobrī par šādu summu pārdeva 1394 kvadrātmetrus zemes Kameņu ielā 29. Zemi nopirka 1986. gadā dzimušais Maksims Ivanovs, kurš pirkumam izmantoja „Citadele bankas" aizdevumu 199 tūkstošu latu apmērā.

Ls 0,24 miljoni
SIA "Orto māja" septembrī par šādu summu kļuva par 5843 kvadrātmetru zemesgabala īpašnieku Bukultu ielā 1a. Zemi pārdeva SIA "Auto apgāde". Ķīlas uz īpašumu nav uzliktas.

Ls 0,21 miljons
AS „Māris Gailis" jūlijā diviem ārvalstniekiem - 1981. gadā dzimušajai Olgai Krivošeitsevai un 1970.gadā dzimušajam Arturam Arakeļanam par šādu summu pārdeva dzīvojamo māju ar 343 kvadrātmetriem zemes Ķīpsalas ielā 31. Pēc pārdošanas dzēsta 397 tūkstošu latu hipotēka, bet pircēji iztikuši ar pašu līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!