Foto: DELFI

Liepājas 15. vidusskola un Liepājas vakara (maiņu) vidusskola piedalīsies Eiropas Sociālā fonda projektā "Atbalsta programmu izstrāde un īstenošana sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistēmas izveidei", informē domes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākobsone.

Sociālās atstumtības mazināšanas programmā paredzēts veicināt lasīšanu, pozitīvu uzvedību, profesionālo ievirzi, dzīves prasmju pilnveidi, iesaistot visas skolas saimi - skolēnus, administrāciju, skolotājus, tehnisko personālu, atbalsta personāla speciālistus, vecākus.

Skolotāji apgūs praktiski izmantojamas metodes, kā veicināt skolēnu lasītprasmi, iesaistot vienaudžus, kā īstenot sociāli emocionālo audzināšanu klases stundās.. Skolas īpašumā nonāks programmas rokasgrāmata ar tiesībām tālāk izmantot šos materiālus programmas īstenošanā savā skolā.

Projekta ietvaros skolās tiks pilnveidota skolu datu bāze (interneta vide), skolas darbiniekiem tiks nodrošinātas supervīzijas, skolēnu vecākiem un jauniešiem tiks organizētas interaktīvās darbnīcas.

Sadarbojoties ar pašvaldību un pašvaldībā strādājošajiem darba devējiem, tiks īstenota skolēnu profesionālā ievirze, bet sadarbībā ar Latvijas augstskolu studentiem tiks pilnveidotas jauniešu dzīves prasmes.

Programmu plānots ieviest un izvērtēt no 2012. gada līdz 2013. gada decembrim.

Projekta virsmērķis ir izstrādātās atbalsta sistēmas ieviešanas rezultātā samazināt sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu skaitu 15 pašvaldībās un 25 izglītības iestādēs, veicinot viņu iesaistīšanos izglītībā, uzlabojot izglītības pakalpojumu pieejamību un izglītības kvalitāti.

Projekta aktivitātes tiek finansētas no ESF finansējuma – 85% un valsts budžeta finansējuma – 15%.

"Mūsu izstrādātā programma ir jaunums Latvijas skolās un tās mērķis ir uzlabot skolas darbības kvalitāti, lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku atbalstu jauniešiem izglītības un attīstības procesā, atbilstoši viņu vajadzībām. Programmas ieviešanā un jaunu metožu apgūšanā būs jādarbojas visai skolai – gan skolēniem, gan skolotājiem," uzsvēra projekta autori.

Silva Golde pateicās Latvijas Universitātes mācību spēkiem par gatavību īstenot šādu projektu arī Liepājā, tādā veidā attīstīt pedagoģisko zinātni un pētniecību, kas ir galvenais priekšnoteikums izglītības reformu veikšanai. "Tas ir labs veids, kā rosināt bērnus ar grūtībām mācībās un uzvedībā iekļauties skolas un klases kolektīvā, veidot viņiem motivāciju tālākai dzīvei, jo ne vienmēr tie skolā neveiksmīgie ir neveiksmīgi arī dzīvē", uzsvēra Golde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!