Foto: DELFI

Maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" nodrošinātajiem kreditoriem ir svarīga gan investora reputācija, gan biznesa plāns un spēja atjaunot rūpnīcas darbu, gan arī piedāvātā cena.

Rūpnīcas maksātnespējas administrators Haralds Velmers šodien informēja, ka sarunas par "Liepājas metalurga" pārdošanu notiks ar diviem pretendentiem - Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu "United Group", kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss, un Ukrainas uzņēmumu "KVV Group". Investors jāsaskaņo ar nodrošinātajiem kreditoriem - valsti, banku "Citadele" un "SEB banku".

"Ir ļoti svarīgi, ka "Liepājas metalurga" pārdošana ieiet finiša taisnē, bet, lai šis darījums tiktu noslēgts ar vienu no diviem administratora nosauktajiem pretendentiem, vēl ļoti rūpīgi tiks izskatīts administratora sagatavotais izvērtējums, lai vēlāk par atbalstu administratora izvēlei varētu lemt valdība," atzina Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Pēc viņa teiktā, liela vērība tiks pievērsta faktam, ka potenciālajam pretendentam jau šogad ir jānodrošina rūpnīcas darbības atsākšana, kā arī tam, kā pretendents nodrošinās "Liepājas metalurga" darbību ilgtermiņā. Ne mazāk svarīgs kritērijs ir piedāvātā cena, kā arī samaksas nosacījumi, lai pēc iespējas atgūtu no valsts budžeta samaksātos līdzekļus par "Liepājas metalurga" kredītu. Tāpat Latvijas drošības iestādes izvērtēs abu pretendentu reputāciju.

Banka "Citadele" pirmkārt vērtēs iespēju atgūt visus "Liepājas metalurgam" izsniegtos kredītlīdzekļus, stingri pārbaudīs pretendentu atbilstību uzraudzības prasībām atbilstības jomā, tai skaitā, vai pret tiem nav piemērotas kādas starptautiskās sankcijas, kā arī pretendentu reputāciju. Ja darījums paredzēs atliktos maksājumus, banka rūpīgi pārbaudīs pretendentu biznesa plānu un tajā paredzēto uzņēmuma attīstības redzējumu, informēja bankas "Citadele" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Savukārt "SEB banka" patlaban atturas komentēt, kādi kritēriji bankai ir būtiski, saskaņojot rūpnīcas pārdošanu. "SEB bankas" korporatīvās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke atzina, ka banka patlaban atturēsies no komentāriem, jo potenciālo investoru atlases process ir maksātnespējas administratora un piesaistītā konsultanta kompetencē un sarunas par turpmāko rīcību vēl turpinās.

Kā ziņots, "Liepājas metalurga" kreditoru prasījumi sasnieguši 200,16 miljonus eiro. Kopējā atzītā prasījumu summa ir 200 163 468 eiro, no tiem 114 839 710 eiro ir nodrošināto kreditoru prasījumi, bet 85 323 757 eiro ir nenodrošināto kreditoru prasījumi.

Pērn no valsts budžeta līdzekļiem tika samaksāts "Liepājas metalurga" parāds Itālijas bankai "UniCredit" kopumā 73,59 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!