Foto: PantherMedia/Scanpix
Lietuvas banka “ Medicinos bank” iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijā (EK), norādot uz investīciju aizsardzības līguma pārkāpumu, kura dēļ tā zaudējusi 2,9 miljonus eiro, kas aizdoti lietuviešu uzņēmēju grupai Latvijā, pretī kā ķīlu saņemot 35 hektārus zemes valsts pierobežā, svētdien vēsta “TV3” raidījums “Nekā Personīga”.

Raidījums atzīmē, ka Lietuvas bankai ir aizdomas par nelikumīgu administratora un tiesu rīcību, atgādinot, ka iepriekš par, iespējams, nelikumīgām administratoru un tiesu sadarbības shēmām sāktas pārbaudes. Ja EK saskatīšot investīciju aizsardzības līguma pārkāpumu, tad kompensāciju Lietuvas bankai varētu nākties maksāt no Latvijas iedzīvotāju kabatām.

Raidījums arī atzīmē, ka šis ir gadījums, ko raidījums pētījis pēc Bordāna izteikumiem un tas apliecina, ka "ministrs uzkāpa sprādzienbīstamai tēmai", tāpēc kļuva neērts un tika izslēgts no partijas.

Raidījums vēsta, ka strīdus iemesls starp lietuviešu banku un leišiem piederošu firmu Latvijā ir zemesgabali Baltijas jūras krastā pierobežā Nidas ciemā. Nelielā "Medicinos bank" grupai lietuviešu uzņēmēju aizdevusi  2,9 miljonus eiro  biodīzeļa rūpnīcas būvei un par  labu bankai  ieķīlā  zemes Latvijā.

Īpašumus  pārvaldījusi Latvijā  reģistrēta firma „Nida Invest". Latvijas zemesgrāmatā ierakstīts, ka bez bankas atļaujas ar šīm zemēm turpmāk neko darīt nedrīkst, taču biodīzeļa projekts izgāzies un tālākie notikumi bankai nesuši vienu nepatīkamu pārsteigumu pēc otra. Biodīzeļa rūpnīca bankrotējusi un uzņēmējiem nācies jāatdod bankai zemi Nidā, vēsta raidījums.

Tāpat "Nekā Personīga" atklāj, ka pārvaldnieki izlēmuši mākslīgi radīt firmas bankrotu. Pati kompānija pieteikusi maksātnespēju it kā 10 000 eiro parāda dēļ, bet "Medicinos bank" kreditoru sarakstā netika iekļauta.

Raidījums vēsta, ka pieteikumu uz tiesu aiznesis zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Ainars Kreics, bet "Nida Invest" darbu sākusi administratore Jeļena Vītola, kura arī bankai par esošo situāciju nesot paziņojusi.

Rezultātā strīdus zemēm izsludināta izsole, un tikai tad banka uzzinājusi, ka jau ir nokavējusi sešu mēnešu pieteikšanās termiņu. Raidījums atzīmē, ka tas nozīmē - viņu kredīta atgūšanas iespējas faktiski ir pazaudētas.

"Medicinos bank" valdes loceklis, juridiskā departamenta vadītājs Rolanas Alekperovas raidījumam atzinis, ka banka bijusi šokēta par to, ka "hipotēku, kas ierakstīta zemesgrāmatā, var tik vienkārši ignorēt, un administrators var to it kā nepamanīt. Kā valstī, kas ir Eiropas Savienībā, tas var tik viegli notikt?".

"Nekā Personīga" vēsta, ka administratori turpinot banku mānīt arī tālāk. Situācijas atrisināšanai Jeļena Vītola ieteikusi sazināties ar  juristu  Alni Vītolu, kurš ir viņas vīrs.  Viņš esot solījis visu sakārtot un „iemidzinot" bankas modrību. Vītols e-pastus  esot sūtījis no sveša, Krievijā reģistrēta  Fedjas Fjodorova profila, kurus  reizēm  parakstījis kā Alnis. Vītols, jeb Fjodorovs rakstījis, ka viņa sievas lēmumu apstrīdēšana tiesā bankai neko nedošot, norādot, ka labāk esot "izlīgt un samierināties ar naudas zaudēšanu".

Lai gan sākotnēji Liepājas tiesā tiesnese Inta Pūce faktiski atzinusi banku par kreditoru, taču pēc mēneša  to noraidījusi. Banka atskārtusi, ka ir "apspēlēta" un pret viņiem darbojusies "Nida Invest" administratore.

Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis raidījumam atzinis: "Parasti vēstniecība iesaistās nopietnās skaļās lietās, un tāda iepriekš bija "IKI" skaļā tiesvedība, un tagad grūtībās ar saviem parādniekiem nonākusī "Medicinos banka". Mēs uzskatām , ka mums jāaizsargā uzņēmēju intereses. Un es gribu uzsvērt, ka abos gadījumos mēs esam saņēmuši sapratni no Latvijas augstākajām amatpersonām."

"Medicinos bank" lietas zemūdens akmeņus pēta ģenerālprokuratūra. To ierosināja tieslietu ministrs Bordāns. Uzreiz pēc viņa aktīvas iesaistīšanās šajā lietā, arī sekoja partijas biedru  lēmums Bordānu izslēgt no tēvzemiešiem un lūgt premjeru  viņu noņemt arī no tieslietu ministra amata, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!